audiotone Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Technics RS-B55 Magnetofon kupiłem z czystej ciekawości, oczywiście uszkodzony. Model RS-B55 jest poniżej RS-B85 , więc jest to (lub może miał być) najlepszy dwu-głowicowec z tego okresu (1985 rok). Ale czy to prawda? Głowice amorficzne są , b, c, dbx-jest, ładny wyświetlacz-jest (jedyny taki jest zastosowany w RS-B55) . Automatyczny wybór taśmy-jest. A teraz schodzimy na ziemię i co jest na nie.... brak regulowanego bias-u (był w RS-M275X , niby protoplasta RS-B55), brak trzech silników jest jeden i to mizerny. Mechanizm to plastikowa wariacja mechaniki z RS-B25 czyli "padaczki z najniższej półki" z milionem pasków. Odbiło się to odrazu na parametrach które podane są poniżej : Type: 2-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.8 cm/s Heads: 1 x record/playback, 1 x erase Motor: 1 x DC servo Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B, C, DBX Frequency Response: 30Hz to 19kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 92dB (DBX) Wow and Flutter: 0.07% Input: 60mV (line), 0.25mV (mic) Output: 0.4V (line) Dimensions: 430 x 100 x 229mm Weight: 3.5kg Finish: black, silver Year: 1985 Poniżej kilka zdjęć zrobionych niedawno. Ogólnie nie prezentuje się aż tak źle, ten wyświetlacz jest ładny. Ale licznik jest zwykły. Na chwile obecną "świruje" mechanika . Za nim załączy się play to trzeba kilka razy naciskać przycisk (PLAY). W tym czasie mostek z głowicami podnosi się i opada kilka razy, aż do poprawnego zaskoczenia i wtedy gra. Podejrzewam mikro styki od funkcji PLAY, na mechanizmie. I oczywiście obudowa porysowana ja zwykle. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
artekk Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Oj nagadałem się o tym decku, chyba z godzinę, został gruntownie przeanalizowany po ostatnią śrubkę Wyświetlacz i głowica cud malina, takie były wnioski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts