Sari la conținut

Unitra ZRK MDS 2412 "Aria"

JaKub

Postări Recomandate

IMG_20180830_125715.jpg

ARIA

ARIA w końcu doczekała się nowej głowicy, a przy jej wymianie oraz regulacji pomyślałem, że na forum nie może zabraknąć tego kultowego magnetofonu ? Moim zdaniem, to bardzo fajny i udany magnetofon polskiej produkcji. Chyba jedyną jego bolączką (jak i pozostałych, oprócz "Koncerta") są oczywiście badziewne głowice, oraz zastosowanie filcowego docisku taśmy do głowicy, co jeszcze bardziej wpływa na jej zużycie ?  A wystarczyło tak naprawdę nieco dopracować mechanizm, zwiększyć naciąg taśmy, co wiązałoby się też z zastosowaniem mocniejszego silnika, bo ten przy próbie zwiększenia naciągu taśmy, poddaje się i obroty pod koniec taśmy pływają. Mimo wszystko, tego magnetofonu chyba nie da się nie lubić ? 

Dane techniczne :
Dwie prędkości przesuwu taśmy:                          9,53 cm/s, 19,5cm/s 
Charakterystyka odczytu Hz                                 40-16000....40-18000 
Różnica faz napięć na wyjściach                           ≤10 
Roboczy poziom zapisu                                       pWb/mm 320 
Zniekształcenia nieliniowe                                   % ≤3 
Skuteczność kasowania                                      dB ≥65 
Ważony odstęp od zakłóceń (dynamika)               dB ≥56 
Odchyłka prędkości przesuwu taśmy                    % +/- 1,5 
Nierównomierność prędkości przesuwu                % +/- 0,25 +/- 0,2 
Hałas magnetofonu bez szpul - start, stop            dB(A) ≤40 
Hałas magnetofonu bez szpul - przewijanie          dB(A) ≤50 
Wymiary                                                          mm 543x370x180 
Masa                                                               kg 11

Niepokoją mnie jeszcze te parciejące poduszki amortyzujące silnik. Na razie nie mam na nie pomysłu.

IMG_20180830_001448.jpg IMG_20180830_001538.jpg IMG_20180830_001547.jpg IMG_20180830_001530.jpg

• Super (+1 pts) 2
  • +1 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pamiętam. Jeden z kolegów miał Arię drugi Opusa. Kiedyś z kolegą poszliśmy do jednego z nich a ten zapuścił nam Ultravox - Dancing with tears in my eyes. Mi szczęka opadła, kolega się rozpłakał. Wtedy pierwszy raz usłyszałem stereo na kolumnach. Ja miałem (RMS Hania)

Link spre comentariu

Ten magnetofon do dziś potrafi zrobić wrażenie wyglądem i dźwiękiem, zwłaszcza na kimś, kto nie miał styczności z takim sprzętem ?

• +1 1
Link spre comentariu

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.