JaKub Postat August 30, 2018 Share Postat August 30, 2018 ARIA ARIA w końcu doczekała się nowej głowicy, a przy jej wymianie oraz regulacji pomyślałem, że na forum nie może zabraknąć tego kultowego magnetofonu Moim zdaniem, to bardzo fajny i udany magnetofon polskiej produkcji. Chyba jedyną jego bolączką (jak i pozostałych, oprócz "Koncerta") są oczywiście badziewne głowice, oraz zastosowanie filcowego docisku taśmy do głowicy, co jeszcze bardziej wpływa na jej zużycie A wystarczyło tak naprawdę nieco dopracować mechanizm, zwiększyć naciąg taśmy, co wiązałoby się też z zastosowaniem mocniejszego silnika, bo ten przy próbie zwiększenia naciągu taśmy, poddaje się i obroty pod koniec taśmy pływają. Mimo wszystko, tego magnetofonu chyba nie da się nie lubić Dane techniczne : Dwie prędkości przesuwu taśmy: 9,53 cm/s, 19,5cm/s Charakterystyka odczytu Hz 40-16000....40-18000 Różnica faz napięć na wyjściach ≤10 Roboczy poziom zapisu pWb/mm 320 Zniekształcenia nieliniowe % ≤3 Skuteczność kasowania dB ≥65 Ważony odstęp od zakłóceń (dynamika) dB ≥56 Odchyłka prędkości przesuwu taśmy % +/- 1,5 Nierównomierność prędkości przesuwu % +/- 0,25 +/- 0,2 Hałas magnetofonu bez szpul - start, stop dB(A) ≤40 Hałas magnetofonu bez szpul - przewijanie dB(A) ≤50 Wymiary mm 543x370x180 Masa kg 11 Niepokoją mnie jeszcze te parciejące poduszki amortyzujące silnik. Na razie nie mam na nie pomysłu. 2 2 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
kefas Postat August 30, 2018 Share Postat August 30, 2018 Pamiętam. Jeden z kolegów miał Arię drugi Opusa. Kiedyś z kolegą poszliśmy do jednego z nich a ten zapuścił nam Ultravox - Dancing with tears in my eyes. Mi szczęka opadła, kolega się rozpłakał. Wtedy pierwszy raz usłyszałem stereo na kolumnach. Ja miałem (RMS Hania) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
JaKub Postat August 30, 2018 Autor Share Postat August 30, 2018 Ten magnetofon do dziś potrafi zrobić wrażenie wyglądem i dźwiękiem, zwłaszcza na kimś, kto nie miał styczności z takim sprzętem 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
Postări Recomandate
Postat de Jakub K,
Instrukcja użytkownika
Recomandat de Jakub K
0 reacții
Mergi la acest postare
Postat de ke_raj,
schemat ideowy
Recomandat de sherlock
0 reacții
Mergi la acest postare
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum