JaKub Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 ARIA ARIA w końcu doczekała się nowej głowicy, a przy jej wymianie oraz regulacji pomyślałem, że na forum nie może zabraknąć tego kultowego magnetofonu Moim zdaniem, to bardzo fajny i udany magnetofon polskiej produkcji. Chyba jedyną jego bolączką (jak i pozostałych, oprócz "Koncerta") są oczywiście badziewne głowice, oraz zastosowanie filcowego docisku taśmy do głowicy, co jeszcze bardziej wpływa na jej zużycie A wystarczyło tak naprawdę nieco dopracować mechanizm, zwiększyć naciąg taśmy, co wiązałoby się też z zastosowaniem mocniejszego silnika, bo ten przy próbie zwiększenia naciągu taśmy, poddaje się i obroty pod koniec taśmy pływają. Mimo wszystko, tego magnetofonu chyba nie da się nie lubić Dane techniczne : Dwie prędkości przesuwu taśmy: 9,53 cm/s, 19,5cm/s Charakterystyka odczytu Hz 40-16000....40-18000 Różnica faz napięć na wyjściach ≤10 Roboczy poziom zapisu pWb/mm 320 Zniekształcenia nieliniowe % ≤3 Skuteczność kasowania dB ≥65 Ważony odstęp od zakłóceń (dynamika) dB ≥56 Odchyłka prędkości przesuwu taśmy % +/- 1,5 Nierównomierność prędkości przesuwu % +/- 0,25 +/- 0,2 Hałas magnetofonu bez szpul - start, stop dB(A) ≤40 Hałas magnetofonu bez szpul - przewijanie dB(A) ≤50 Wymiary mm 543x370x180 Masa kg 11 Niepokoją mnie jeszcze te parciejące poduszki amortyzujące silnik. Na razie nie mam na nie pomysłu. 2 2
kefas Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Pamiętam. Jeden z kolegów miał Arię drugi Opusa. Kiedyś z kolegą poszliśmy do jednego z nich a ten zapuścił nam Ultravox - Dancing with tears in my eyes. Mi szczęka opadła, kolega się rozpłakał. Wtedy pierwszy raz usłyszałem stereo na kolumnach. Ja miałem (RMS Hania)
JaKub Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Ten magnetofon do dziś potrafi zrobić wrażenie wyglądem i dźwiękiem, zwłaszcza na kimś, kto nie miał styczności z takim sprzętem 1
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Jakub K,
Instrukcja użytkownika
Rekomendacja dodana przez Jakub K
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Opublikowane przez ke_raj,
schemat ideowy
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.