Sari la conținut

Important Forumowa wkładka do kasety magnetofonowej

Postări Recomandate

• G.Moderator
Postat

Trochę poczytałem wątek o skanowaniu okładek i powiem jak ja to robię.
Niestety żeby jakość była na poziomie mnie zadowalającym to muszę robić okładkę od zera. Nie korzystam ze skanów i zdjęć, wykorzystuję je po wyskalowaniu do oryginalnego wymiaru tylko do ściągnięcia dokładnych wymiarów wszystkich elementów graficznych.
Okładka powstaje w programie graficznym i jest 1:1 w stosunku do oryginału. Najwięcej problemów przysparza znalezienie odpowiedniej czcionki do zrobienia napisów. Wyżej zamieszczony skan jest bardzo dobrym przykładem - napis "maxell" nie jest standardową czcionką no i kolory są metalizowane czego nie uzyska się w normalnym programie graficznym nie wspominając o drukarkach.
Następna kwestia to wspominany duplex - mam przetestowaną na razie jedną maszynę, z której mogę na razie korzystać i opanowanie w którą stronę obracać stronę (w pionie czy w poziomie) oraz odpowiednie ułożenie papieru w kasecie itd. itd. itd zajęło mi kilka dni prób i testów żeby obie strony okładki schodziły się praktycznie idealnie.
W moim wykonaniu zrobienie jednej okładki zajmuje mi od jednego do 3 popołudni (choć bywało i dłużej) nie wnikając w szczegóły. Więc nie da się tego robić masowo bo życia braknie. Sam nie nadążam dla siebie ale zdarza się że komuś tam coś pomagam ;)
Kwestia też dobrania papieru, na razie używam satynowego papieru do lasera o gramaturze 160 ale następny chyba kupię ciutkę grubszy 200. Różne firmy w różnym okresie też miały różne grubości wkładek.
To chyba na razie tyle, jakaś tam próbka moich wypocin w załączniku :)

IMG_20180320_173725.jpg.b3a31371c6ce2bf6b4708062daad7193.jpg IMG_20180323_160449.jpg.e6a0b905a0ff8e343ddaf90c73d0b150.jpg IMG_20180822_155258.jpg.59e3cf0f03071089381903589a898393.jpg

• O.K. (0 pts) 2
  • Super (+1 pts) 1
  • +1 1
  • Admin
Postat

A co byś powiedział Jakubie na jakiś forumowy projekt okładki uniwersalnej? Ja osobiście mógłbym powstawiać takową we wszystkie swoje pudełka. Raz, że wszystkie kasety wyglądały by jednakowo a ja nie lubię pstrokacizny. Dwa, że można w takim projekcie zrobić pola na takie informacje, których na orginalnych wkładkach nie idzie nigdzie wstawić.

• +1 1
  • G.Moderator
Postat

Jestem jak najbardziej na TAK
Jeśli nie będzie tam jakichś niestworzonych trudnych grafik to podejmuję rękawicę :)
Mogę zrobić wg życzenia ;)

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.