maccaboro Opublikowano 23 Września 2018 Opublikowano 23 Września 2018 Dzień dobry. Czy ktoś z Was posiada może taśmę kalibracyjną do tego urządzenia? (YTT-1003) - próbuje skalibrować ten magnetofon, będzie potrzebny do porządnego nagrania "na setkę" (8 śladów), mimo tego, że kalibrowałem juz wcześniej inne decki. m i.n. Telefunkena M15, na którym codziennie pracuje, nie moge poradzić sobie z 388. (Taśma ta ma ton 400Hz nagrany w odpowiedniej głośności i to w zasadzie jedyna rzecz która mi jest potrzebna) Instrukcja serwisowa ma sporo błędów - moze ktoś przechodził przez nią z pozytywnym skutkiem?
maccaboro Opublikowano 24 Września 2018 Autor Opublikowano 24 Września 2018 ...może inaczej - czy ktoś z Was kalibrował ten magnetofon? Będzie mi prościej zadać jakieś konkretn pytania.
ArturP Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 Witaj. Kalibracja tego magnetofonu wygląda tak samo jak innych, z pewnymi odstępstwami wynikającymi ze specyfiki tego sprzętu. Oczywiście dobrze jest go sprawdzić przed serwisowaniem (rozebraniem). Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jak będziesz słyszał, że coś jest nie tak jak powinno, to zapoznasz się z serwisówką, skompletujesz mierniki, rozbierzesz sprzęt, wyregulujesz, złożysz i nagrasz co będziesz chciał. Taśma kalibracyjna nie przyda Ci się do niczego jak sprzęt będzie miał wyciągnięte paski albo krzywy wał Capstan'a. Taki magnetofon można sprawdzić bez taśmy kalibracyjnej odtwarzając znane Ci nagranie. Pytania dodatkowe- jakiej taśmy będziesz używał? Taśma jest stara skasowana czy może nowa, czysta z bieżącej produkcji? Tu jest dokładnie taka taśma jakiej potrzebujesz: Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Przyda Ci się do kalibracji innych Twoich szpulaków. Ale tak między nami, ten aparat nie bardzo się nadaje do nagrań setkowych, no może wokal.
Rekomendowane odpowiedzi