Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. audiotone Opublikowano 1 Listopada 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 1 Listopada 2018 Napisałem o tym w temacie o Kenwood KX-9010 ale trzeba go umieścić osobno. Jest to bardzo prosty sposób który z powodzeniem stosuje już paręnaście lat jak nie dłużej przy serwisowaniu magnetofonów "closed loop dual capstan" tzw. dwu-wałkowych. Zawsze mamy problem z lewą rolka by zgrać ją ze skosem głowicy po dogłębnym rozebraniu mechaniki lub wymianie samych rolek lub rolki. Oto kilka wskazówek jak ja to wykonuje : najpierw odchylam lewą rolkę i ja blokuję jak się uda. ładuje kasetę z sygnałem (mało używaną - prawie nową lub nową) 8 lub 10 kHz o poziomach -20 lub -10dB do środka, ustawiam skos głowicy na oscyloskopie lub programowo (tylko używając prawej rolki) skos ma być idealny, także zero jakiegośkolwiek przesunięcia w fazie. po czym "dokładam" lewa rolkę i tak dokręcam nakrętkę mocowania ramienia rolki by było tak jak wcześniej, czyli idealnie . Całość sprawdzam na oscyloskopie. mechanizm ma być sprawny wyczyszczony i nasmarowany tam gdzie trzeba oczywiście elektronika musi być ustawiona (sprawna) względem przesunięć fazowych (obydwa kanały mają być identycznie ustawione napięcia mV) i (sprawne kondensatory elektrolityczne w torze audio) jeśli tak nie jest to trzeba sprawdzić stan paska głównego od capstanów i samą lewą rolkę. 4 4
G.Moderator justified Opublikowano 2 Listopada 2018 G.Moderator Opublikowano 2 Listopada 2018 Robiłem to wg instrukcji. Na początku ustawienie wysokości za pomoca szablonu, czyli lewa rolka z prowadnica i glowica rec/play - prowadnice. Nastepna czynnością byl test tasmy z lusterkiem czy w prowadnicach tasma przesuwa sie swobodnie bez kontaktu z widelkami prowadnic. Na koniec skos - oscyloskop. Sprawdzam przed regulacją, jesli jest taka możliwość, jak w danym mechanizmie jest ustawiona wysokość glowicy, bo nie zawsze musi sie pokrywać ze wskazaniami szablonu - no i koniecznie test taśmy z lusterkiem w celu ewentualnego skorygowania wysokosci toru. Rolki sa różnego kształtu i potrafią występować odchyłki w wysokości prowadzonej tasmy a to one nadają temu ostateczny kształt. Metoda Wojtka jest niejako naturalnym dostosowaniem lewej rolki do toru prowadzenia wymuszonego przez prawa rolkę. Moim zdaniem obie metody dadza podobny efekt. 1
Radmar Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 O, to to właśnie, Wojtku, super opis! Coś takiego jak na dłoni podane niejednokrotnie pewnie się tutaj przyda.
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.