Skocz do zawartości

Techniki serwisowania decków - wątek ogólny

ArturP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, tor napisał:

Czy jest coś lepszego do czyszczenia niż waciki do uszu? Bo one też zostawiają kłaczki.

Ściereczki do optyki nie zostawiają żadnych nalotów. Chyba, że je nałapały w trakcie czekania na okazję czyszczenia.

Kurde, ale ze mnie mickiewicz.

Nawijam taką na drewniany patyczek, namaczam stosownym płynem i do przodu.

Na same kłaczki jest sprężone powietrze, jeśli wszystko już wyczyszczone, oczywiście.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 4.12.2018 o 04:19, ArturP napisał:

Na same kłaczki jest sprężone powietrze

Dziś kupiłem owo sprężone powietrze, ale to jest w istocie propan-butan (w karcie charakterystyki 50 + 47,5 %), a te gazy zostawiają tłusty osad.

Nazwa "powietrze" wydaje mi się tutaj sporym nadużyciem językowym. Mam wątpliwości, czy tłuszcz na głowicach i elementach gumowych jest pożądany...

Czy może są różne preparaty o nazwie "sprężone powietrze"? Oświećcie mnie, proszę.

Dnia 3.12.2018 o 21:28, sherlock napisał:

Odkręć i wyprostuj ten grubszy element. Wtedy sprężynująca blaszka będzie wygięta bardziej w dół.

Grubszy element wyprostowany i problem blaszek rozwiązany :)

Opublikowano

Kłaczki mają to do siebie, że byle podmuch je przywiewa. A byle podmuch może je zwiać, więc sprawa ze sprężonym powietrzem jest jakby nieaktualna, bo potrzeba naprawdę tylko tyle podmuchu co by te kłaczki się rozwiały z newralgicznych miejsc.

Ja używam SpPow. od "OMEGA fs" i nigdy nie stwierdziłem, by po dmuchnięciu coś zostało. Fakt, że się pali nad zapalniczką, dopierótko co sprawdziłem zachowując wszelkie formy bezpieczeństwa ?(moja sypialnia i pełno w niej łatwopalnych gratów ?). Tak wyszło, ale przynajmniej umiem się przyznać, gdzie trzymam Spr.Pow. ?

Zwykłe powietrze nie nadaje się do sprężenia z powodu dużej kondensacji pary i wysokiego punktu rosy. Mieszanka Pr-Bu też kondensuje tylko w dużo niższej temperaturze.

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.