Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. czarek123 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 21 Grudnia 2018 AUDIO-TECHNICA AT-LP120 USB Kupowałem najpierw płyty zazwyczaj z ulubionymi zespołami, potem dopiero naszła mnie chęć posiadania gramofonu. Chciałem nowy sprzęt więc około 4 lat temu udałem się do jednego z wielkopowierzchniowych sklepów w stolicy celem zakupu gramofonu. Przeczytałem kilka opinii w internecie i skusiłem się za równowartość 1100 zł na nowy wyrób gramofonu Japońskiej firmy Audio-Technica. Sprzęt przywiozłem do domu wypoziomowałem, ustawiłem nacisk, antiskating, podłączyłem i przesłuchałem kilka płyt, na tym moja przygoda w sumie się zakończyła. Sprzęt pomimo, że ma prawie cztery lata przegrał może z 30 godzin. Płyt przybywało a gramofon praktycznie stał nie używany. Jednak pewnego dnia z racji nie zadowolenia z dźwięku mojej szlifierki, postanowiłem wprowadzić w nim kilka modyfikacji które oczywiście opiszę tutaj. Jedna z nich to skrócenie sprężyny antiskatingu która jest po prostu za długa i ramie pomimo ustawienia maksymalnej wartości mocno ucieka do wewnętrznej strony płyty. Druga modyfikacja najważniejsza to usunięcie wbudowanego przedwzmacniacza z Usb oraz wymiana okablowania na dłuższe ok (2m, tyle mi potrzebne) i wyprowadzenie osobnej masy bo takiej nie posiadał. Po modyfikacji na seryjnie montowanej wkładce gramofon prezentuje poziom o jedno oczko wyżej. Zyskałem dużo lepszą separacje kanałów, mniejsze szumy, i nie słychać przydźwięku z pracującego silnika. Teraz jest to niezły gramofon w moim odczuciu z niezłym napędem Direct Drive. Oczywiście, poszedłem za ciosem i zakupiłem nową wkładkę Ortofon Om10. Teraz mogę wreszcie cieszyć się analogowym dźwiękiem nie drażniącym dla ucha. Tutaj są modyfikacje które wykonałem : Oczywiście nie będę przedstawiał jak zdjąć dolną pokrywę, ponieważ jest to banalnie proste. Wystarczy odwrócić gramofon położyć na miękkim podłożu (ja wybrałem styropianowe koło o szerokości mniej więcej talerza). Pokrywa trzyma się na 8 śrubach. Po ich odkręceniu mamy dostęp do wnętrzności. Na początek zajmiemy się antiskatingiem, a właściwie sprężyną która jest za długa i po prostu w tym modelu nie działa. Na początek wylutujemy przewody które łączą wkładkę z płytą główną: Po rozłączeniu elektrycznym naszego ramienia, czas uwolnić je od korpusu. Więc odkręcamy śruby zaznaczone na fotce: Po wyjęciu naszego ramienia mamy już dostęp do pokrywy pod którą znajduje się sprężynka do regulacji As. Należy ją zdemontować, trzyma się na jednej małej śrubce, potem wykręcić kolejny wkręt od pokrętła i możemy wyjąć naszą sprężynkę. Należy ją skrócić mniej więcej o połowę pierwotnej wartości. Po skróceniu i zarobieniu okrągłej końcówki składamy wszystko w odwrotnej kolejności: Po wykonanej pracy mamy w pełni działający antiskating. Więc sukces. Następną modyfikacją bardziej wpływająca na brzmienie jest usunięcie płytki przedwzmacniacza z portem USB. Wymiana okablowania oraz dorobienie zewnętrznej masy. Do dzieła : Usuwamy stare połączenie kabli preampu z płyty głównej. Biały to lewy kanał, czerwony to prawy, 3 kabel to masa: Następnie odkręcamy nasz przedwzmacniacz z obudowy, ucinamy czarny kabel które jest masą i będziemy go przedłużać i wyprowadzać poza urządzenie, następnie odwracamy płytkę u wypinamy kostkę z zasilaniem z dwoma przewodami czerwonym i białym : Teraz wystarczy przylutować nowy kabel cinch : Złożyć i poukładać kable oraz wyprowadzić nową masę : To było by na tyle. Składamy gramofon do kupy i możemy cieszyć się zmienionym dźwiękiem. Ja do polepszenia efektu zamontowałem nową wkładkę Orotofon Om 10: 1 3 4
Admin sherlock Opublikowano 22 Grudnia 2018 Admin Opublikowano 22 Grudnia 2018 Pytanie: wielkość (50%) skrócenia sprężynki jakoś testowałeś? Chodzi mi o to czy po skróceniu ustawiając wartość "as" ustawioną na wartość nacisku igły otrzymamy prawidłowo działające ramię?
czarek123 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2018 Testowałem na płycie do ustawiania antiskatingu. Wczesniej na każdym ustawieniu ramie uciekało do środka, teraz już nieruchomo stoi w miejscu
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.