G.Moderator Jakub K Postat Ianuarie 18, 2019 G.Moderator Postat Ianuarie 18, 2019 Fisher CA 2030 Nie od początku tak wyglądał. Nabyłem go przy okazji kupna magnetofonu Pioneera, w zasadzie gość dorzucił go prawie w gratisie, ponieważ był niesprawny i pogrzebany przez jakiegoś szaleńca. Ubrudzony (delikatnie mówiąc), przewody w środku poodpinane, gniazda wykręcone, coś tam polutowane, generalnie stan opłakany, praktycznie na części. No ale jak to, rozebrać i nie spróbować naprawić? Nie, to nie w moim stylu. No więc pomału, pomału dochodzenie po schemacie o co chodzi. W sumie okazało się, że nakładały się 2 usterki. Jedna usterka to upalona hybrydowa końcówka, a po jej wymianie szwankowało jeszcze zabezpieczenie kolumn. Przekaźnik raz łapał a raz nie. Najgorsze są te przemijające usterki. Winowajczynią okazała się jedna dioda w układzie starowania przekaźnikiem. Na koniec czyszczenie do uzyskania efektu jak u góry Ostatecznie operacja się udała i wzmacniacz miło mnie zaskoczył. Gra bardzo przyjemnie, fajny głęboki bas bez zbędnego dudnienia i delikatna ale wyraźna góra. Przyznam, że w mojej ocenie to jeden z lepszych moich "śmieciowych" nabytków. Poniżej kilka zdjęć z reanimacji. 1 4
audiotone Postat Ianuarie 18, 2019 Postat Ianuarie 18, 2019 Jakubie wzmacniacz fajny, lubię takie starsze modele. Ale nie to przykuło moja uwagę... przeglądałem sobie schemat i co zauważyłem. Otóż w takim prostym wzmacniaczu zastosowano bardzo rozbudowany pre-amp gramofonowy. Jest to taka mała końcówka mocy która w ujemnej pętli sprzężenia zwrotnego posiada korekcję RIAA. Ciekaw jestem jak to gra.
Postări Recomandate
Postat de sherlock,
schemat
Recomandat de sherlock
0 reacții
Mergi la acest postare
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum