MamutDK Postat Iulie 10, 2017 Share Postat Iulie 10, 2017 KENWOOD KX-100 Tym razem bez danych technicznych. Ten model praktycznie nie istnieje w sieci. Znalazłem tylko paski napędowe na Ebay i nic więcej . Mechanizm wygląda bardzo podobnie jak w Telefunkenie HC730T, którego niedługo przedstawię. Magnetofon kupiłem trochę z litości. Sprzedawca wystawiał go kilka razy aż opuścił cenę do 10 złotych, więc wziąłem. Musiałem się sporo napracować nad mechanizmem, bo plastik na którym jest zamocowana głowica play/rec pękł od nacisku sprężyny pod nim. Musiałem to wszystko rozebrać i "połatać". Jest to częsta usterka w tym typie mechanizmu. W Telefunkenie też tak miałem. Została jeszcze wymiana gumy idlerka napędzającego szpulkę w trybie odtwarzania oraz założenie wszystkich nowych pasków. Ustawienie głowicy i działa. Kolejny zabytek uratowany. Brzmienie jak na tak prosty deck nie zawodzi. Niestety słychać prostotę układów audio - bas nie schodzi zbyt nisko, ale dzięki temu się nie "rozlewa". Znaleziono złoty środek między ceną a poprawnością brzmienia. Średnie i wysokie tony poprawne i nie ma się do czego przyczepić. Oczywiście patrząc pod kątem klasy sprzętu. Do KX-2060 jeszcze bardzo daleko, ale doskonale widać na zdjęciach różnice w wykonaniu i pewnie cenie. Nie zmienia to faktu, że nawet w tak prostej konstrukcji panel czołowy jest cały z metalu, gałki też. Lubię takie wykonanie i dlatego zostaje u mnie na dłużej. Jak pisałem, nie ma żadnych informacji w internecie, więc w sumie mam "unikat" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
Admin sherlock Postat Iulie 10, 2017 Admin Share Postat Iulie 10, 2017 Magnetofon kupiłem trochę z litości. Sprzedawca wystawiał go kilka razy aż opuścił cenę do 10 złotych, więc wziąłem. Ja kupiłem raz AKAI za przysłowiową złotówkę. Miał problemy z wystartowaniem i natychmiastowym zadziałaniem auto-stopu. Nie minął kwadrans i był zrobiony. W tym Kenwoodzie widać w środku niską "cenowość" i budowę wewnętrzną typową dla decków z tego okresu. Ale jak zrobiony i do tego jeszcze gra to w sumie nie ma się czym przejmować. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
MamutDK Postat Iulie 10, 2017 Autor Share Postat Iulie 10, 2017 Tak, widać w nim oszczędności, ale elementy bierne ma przyzwoite. Choćby kondensatory Nippon. Widziałem inne konstrukcje z tamtych lat i w nich kondensatory YEC czy jakoś tak. Nie przemawiało to do mnie. Miałem takie w jednym wzmacniaczu i ich pomiary nie wypadły dobrze. Tutaj ładnie to wygląda i nawet montaż w miarę przyzwoity. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
Postări Recomandate
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum