JaKub Postat Iulie 12, 2017 Postat Iulie 12, 2017 M 2403 SD "Dama-Pik" Nie ma jeszcze nic w temacie, a że właśnie odpaliłem "Damę-Pik" pierwszy raz po około pół roku, stwierdziłem, że może zacznę temat polskich magnetofonów szpulowych. "Dama-Pik" to całkiem fajny magnetofon, konstrukcyjnie bardzo podobny do M 2405 S, "ARII" itp; choć moim zdaniem tamte wizualnie są dużo lepsze i mają bardziej dopracowany mechanizm (regulacja naciągu taśmy w "Damie-Pik" to jest porażka!). No i nie przekonują mnie te małe, niezbyt czytelne wskaźniki, rodem z ZK-147 i podobnych... W magnetofonie tej klasy mogli postarać się o ładniejsze i większe. Poza tym, magnetofon nie posiada regulacji poziomu odczytu, co może być problematyczne, np. gdyby ktoś chciał zamontować w nim głowicę o innych parametrach. Dane Techniczne: Prędkości przesuwu taśmy: 19,05 cm/s i 9,53 cm/s Odchyłki prędkości przesuwu: • przy prędkości 19,05 cm/s - ±1,5% • przy prędkości 9,53 cm/s - ±2% Nierównomierność prędkości przesuwu taśmy: • przy prędkości 19,05 cm/s - ±0,15% • przy prędkości 9,53 cm/s - ±0,2% Zakres częstotliwości: • przy prędkości 19,05 cm/s - 40 ÷ 18000 Hz • przy prędkości 9,53 cm/s - 40 ÷ 16000 Hz Dynamika: 59 dB Skuteczność kasowania: 65 dB Tłumienność przeniku między kanałami stereo: 40 dB Maksymalna średnica szpuli: Ø 180 mm Dwa magnetoelektryczne mierniki poziomu wysterowania typu P-35 gu działające przy zapisywaniu i odczytywaniu; Automatyczne wyłączanie przesuwu taśmy przy zastosowaniu odcinka taśmy metalicznej; Wejścia: • MIKROFON 2x/0,4 ÷ 40mV/; Zwe = 3 kΩ • RADIO 2x/0,1 ÷ 10mV/kΩ; Zwe = 3 kΩ • GRAMOFON 2x/0,2 ÷ 4V; Zwe = 1 MΩ Wyjścia: • RADIO 2x/0,5 ÷ 1V/; Zwy = 5 kΩ • SŁUCHAWKI 2x 50 mW Zobc = 400 Ω Zasilanie: 220V; 50 Hz; Pobór mocy z sieci: około 55 VA Wymiary: 435mm x 350mm x 185mm Pozycja pracy: pozioma albo pionowa Masa: około 12 kg 1
Admin sherlock Postat Iulie 13, 2017 Admin Postat Iulie 13, 2017 Od jakiegoś czasu "chodzi" za mną szpulak. Kupiłbym nawet coś polskiego pod warunkiem wszakże, że dobrze by grał i stan techniczny też jest istotny. Hmmm... może to będzie i ARIA?
JaKub Postat Iulie 13, 2017 Autor Postat Iulie 13, 2017 ARIE jak najbardziej polecam :-) Mam ze wzmacniaczem i w wersji deck, w sumie od MS 2411 zaczęła się moja przygoda z magnetofonem szpulowym. Moim zdaniem to najfajniejszy i najlepszy polski magnetofon szpulowy, nie wspominając oczywiście o "Koncercie" - królu polskich magnetofonów, ale to już całkiem inna liga...
Postări Recomandate
Postat de ke_raj,
service manual / instrukcja serwisowa
Recomandat de sherlock
0 reacții
Mergi la acest postare
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum