Acesta este un post popular. Radmar Postat Februarie 18, 2019 Acesta este un post popular. Postat Februarie 18, 2019 Pozwolę sobie tutaj zamieścić post, który w zasadzie już kiedyś bardzo dawno temu pisałem gdy jeszcze nie było SHF, i do którego - jeśli mnie pamięć nie myli - jmaciek gdzieś zamieścił link. Ponieważ jednak tam brakuje tego co najważniejsze - fotek, to opiszę jeszcze raz, dla lepszego zobrazowania... W przypadku Technicsa licząc od połowy lat osiemdziesiątych wzwyż, są w zasadzie trzy rodzaje gniazd i wtyczek do nich: 1. WCISKOWE - są to wtyczki wciskane w gniazda. Wystarczy lekko złapać małymi kombinerkami po bokach wtyczki i delikatnie pociągnąć ku górze aby wyciągnąć ją z gniazda. Przy odrobinie wprawy można też taką wtyczkę wyciągnąć paluchami, jednak jest to znacznie mniej wygodne i komfortowe. 2. ZACZEPOWE - są to gniazda złożone z elementów suwakowych, które działają jak zaczep. Część suwakową wystarczy małym śrubokręcikiem w pozycji poziomej (od strony czołowej gniazda) podważyć lekko ku górze i wówczas zwalnia się zaczep trzymający taśmę, którą bez oporu można z gniazda wysunąć. 3. UCISKOWE - są to gniazda "stałe", które działają na zasadzie ucisku. Wystarczy nacisnąć lekko palcem gniazdo, co powoduje zwolnienie blokady i możliwość swobodnego wysunięcia taśmy. Aby taśmę wyciągnąć gniazdo cały czas musi być naciskane. Włożenie taśmy również wymaga naciśnięcia i przytrzymania gniazda aż do momentu wsunięcia taśmy. Oczywiście użyte powyżej nazwy rodzajów gniazd są wytworem mojej wyobraźni i wcale nie powiedziane, że takie są ich nazwy właściwe. Użyłem celowo takiego nazewnictwa aby określić sposób ich działania. 3 3 4
Arturoski Postat August 6, 2021 Postat August 6, 2021 Dodałbym jeszcze jeden podtyp zaczepowego, wzdłuż dłuższej krawędzi, które przypomina wyglądem uciskowe. 1 1
marek_gh Postat Septembrie 12, 2023 Postat Septembrie 12, 2023 Witam, A te złącza to jak je rozłączać RS-TR555 ? Mam wrażenie ,że nie pasuje do żadnego z powyższych .
Postări Recomandate
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum