Skocz do zawartości

Spalony bezpiecznik 12A 250V w Pioneer lx626

Makintosz82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie spalił mi się ww bezpiecznik. Mam takie pytanie gdy ten bezpiecznik się upalil to rozebrałem amplituner i dotknęłem radiatory na tranzystorach z końcówki mozy i strasznie rozgrzane byly. Jakieś wskazówki co może się tam szpącić. Dodam że jakiś tydzień temu coś zdeka zaczęło śmierdzieć jakby wylany kondensator. Oglądałem cała płytkę i nic tam nie widzę żeby się wylało. Za wskazówki z góry dziękuję .

Dodam że te bezpieczniki to te z tyłu obudowy 'protection fuse'

• Odpowiedzi 28
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Makintosz82

14

• sherlock

9

• audiotone

4

• ArturP

2

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• Admin
Opublikowano

Z bezpieczników w tym ampli najwyższa wartość jaką znalazłem na schemacie to 3A. Nie wiem skąd wzięły się tam 12A. Może to 1,2A. Mogłeś nie zauważyć przecinka.  "Na szczęście" stopień mocy zasilany jest niesymetrycznie i w związku z tym na wyjściu masz kondensator separujący. Jak by pojawiło się stałe napięcie na wyjściu stopnia mocy ten kondensator stanowi zabezpieczenie.

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

3A - zabezpieczenie w zasilaniu oświetlenia

2A - to w zabezpieczeniu zasilania stopni mocy

Opublikowano

Z tyłu obudowy nawet jest napisane 12A takimi plastikowymi wkrętami się je aplikuje jeden na lewy i drogi na prawy kanał i nad nimi jest napisane 'PROTECTION FUSE'

Rzeczywiście, a na bezpieczniku jest t2A 250V i to t źle wytłoczone i wyglądało jak 1 ?

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.