audiotone Postat Mai 30, 2019 Postat Mai 30, 2019 Od jakiegoś czas borykam się z kalibracją mierników. Już kilka pojechało do kalibracji, ale znalazłem prosty domowy sposób na "zgrubne" ustawienie napięć stałych w naszych multimetrach klasy popularnej. Mierniki wysokiej klasy proponuje dać do profesjonalnej kalibracji. Układ AD584LH umożliwia nam otrzymanie napięć stałych 2,5V, 5V, 7,5V i 10V o dość dużej dokładności. Gotowy układ jest zasilany napięciem stałym w okolicach 12V max bodajże 40V, ale takiego napięcia nie proponuje. U mnie juz działa prawidłowo na zwykłym zasilaczu 12V 1,2A od jakiegoś starego modemu zewnętrznego. Gotowe zestawy są dostępne na E-bayu i nie tylko w groszowej cenie kilku pandów. Wystarczy wpisać na wyszukiwarce AD584LH i mamy już setki ofert. Poniżej mój układ: Sam schemat wygląda tak (schemat zaczerpnięty z "googla") : I układ AD584LH: I cały PDF dotyczący układu AD584LH: AD584LH.pdf Ledwo co rozpakowałem płytkę i podłączyłem do przerobionego zasilacza. Muszę tylko posprawdzać jak maja się pomiary na miernikach i jakie są tolerancje. 4
Admin sherlock Postat Mai 30, 2019 Admin Postat Mai 30, 2019 To dobra tania alternatywa dla profesjonalnej kalibracji, która potrafi być koszmarnie droga gdy chcemy skalibrować miernik dla wielu zakresów.
audiotone Postat Mai 30, 2019 Autor Postat Mai 30, 2019 Tutaj link do testu tego układu co ja zakupiłem: https://chinese-electronics-products-tested.blogspot.com/p/ad584lh-voltage-reference-module-tested.html Jest dokładnie opisane jaki był proces testów i tolerancje napięć. Bardzo ciekawa stronka bo po prawej stronie mamy więcej innych testowanych układów.
Postări Recomandate
Please register to see more content.