Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakub K Opublikowano 7 Lipca 2019 Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 7 Lipca 2019 Kenwood KX-5030 Dane techniczne: Type: 2-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.76 cm/s Heads: 1 x record/playback, 1 x erase Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B, C, HX Pro Frequency Response: 20Hz to 19kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 73dB (dolby C) Wow and Flutter: 0.05% Total Harmonic Distortion: 0.8% Input: 77.5mV (line) Output: 0.49V (line) Dimensions: 440 x 127 x 274mm Weight: 4.4kg Finish: black Year: 1991 Magnetofon nabyty trochę z przypadku. Wizyta na lokalnej giełdzie i już miałem wracać ale jakoś pusto w torbie, więc średnio mi pasowało. Właściwie w ostatniej chwili wypatrzyłem decka, którego wcześniej nie widziałem. Popatrzyłem i tak od niechcenia zapytałem o cenę, nie koniecznie chcąc kupić bo model niezbyt wysoki a miejsca już właściwie nie mam. Gość zawołał 20zł to mi było głupio, raz targować się, a dwa odejść z niczym. Schylam się po decka a tu pod spodem CD do kompletu tyle że obróconym frontem do tyłu (wcześniej nie zauważyłem). No to włączam nawijkę i rzucam tekst, że za samego decka to nie wypadało mi się targować ale za komplet to już chętnie się potarguję. Ostatecznie kupiłem za rzeczone 2 dychy jedno i drugie Drugie tylko kosztował sam pasek. Magnetofon miał pasek w strzępach a właściwie to zrobiła się z niego smoła - wszyscy to lubimy, prawda? Dobranie się do paska jest dość upierdliwe, mechanizm przykręcony do frontu, śrubki od tyłu, od przodu, z boku jak popadnie. Mam wrażenie że trochę nie przemyślana konstrukcja technicznie. Ale w końcu się udało wszystko ogarnąć. Regulacja głowicy dość mało precyzyjna, chyba skok gwintu na śrubce jest dość duży i mały ruch powoduje dużą zmianę. W sumie wymagała niewielkiej regulacji ale chwilkę zmarudziłem. Nie mam miernika równomierności posuwu taśmy ale już na oscyloskopie zauważyłem, że model ten bardzo stabilnie odtwarza częstotliwości kasety testowej. Pewnie to zasługa optycznego pomiaru prędkości obrotowej obu rolek i brak idlera. O stabilności obrotów wspominał Wojtek w wątku o modelu 5010: Potrzebna była również delikatna regulacja 0dB, poza tym reszta OK. Na szybko wziąłem pierwszą lepszą żelazówkę TDK D i nagrywanie nie specjalnie mnie usatysfakcjonowało, możliwe że sama kaseta też już ma dosyć. Na razie nie miałem czasu potestować na innych. Za to na chromie poszedł bardzo ładnie tu satysfakcja pełna jak na ten model. Autokalibracja działa dość dobrze, magnetofon nagrywa około 15s sygnału testowego i tylko raz cofa i ustawia bias. To na razie tyle. Zakup uważam za bardzo udany biorąc pod uwagę cenę zakupu Aaaa... CD okazał się sprawny, tylko czyszczenie soczewki lasera Poniżej mała fotorelacja. 8
Admin sherlock Opublikowano 7 Lipca 2019 Admin Opublikowano 7 Lipca 2019 Dnia 7.07.2019 o 22:26, Jakub K napisał: Nie mam miernika równomierności posuwu taśmy ale już na oscyloskopie zauważyłem, że model ten bardzo stabilnie odtwarza częstotliwości kasety testowej. Pewnie to zasługa optycznego pomiaru prędkości obrotowej obu rolek i brak idlera. O stabilności obrotów wspominał Wojtek w wątku o modelu 5010: Optyczny pomiar przy rolkach użyty jest do licznika czasu rzeczywistego. Nie ma powiązania z prędkością przesuwu jak i z obrotami czy stabilnością obrotów silnika napędzającego koło zamachowe. W KX-5010 niski parametr W&F wynika z zastosowania napędu Direct Drive, który "sam z siebie" charakteryzuje się niskim W&F. Przy czym należy zauważyć, że mechanizmy z napedem paskowym również mogą mieś niski W&F. 2
Moderator Jakub K Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Moderator Opublikowano 8 Lipca 2019 Andrzeju, dziękuję za wyjaśnienie. Jednak całe życie człowiek się uczy
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Jakub K,
product info
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Opublikowane przez walerka962,
instrukcja serwisowa
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.