JaKub Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 W temacie Polskich magnetofonów, nie może zabraknąć również pierwszego produkowanego u nas magnetofonu klasy hi-fi, jakim jest Finezja 1. Początkowo ten magnetofon był produkowany przez ZRK, po czym produkcję przeniesiono do Lubartowa. Niestety bardzo ciężko znaleźć egzemplarz produkowany przez ZRK. Zaprezentowana na zdjęciu wersja też jest dość rzadka, jeszcze z dużym, podwójnym wskaźnikiem, zamiast dwoma pojedynczymi. Od najbardziej popularnej wersji, różni się także tym, że nad klawiszami i przyciskami nie ma podpisów, a zamiast nich są symbole. Prędkość przesuwu taśmy: 4,76 cm/s Odchyłka prędkości przesuwu taśmy: ≤±1,5% Nierównomierność przesuwu taśmy: ≤±0,2% Pasmo przenoszenia: • taśma żelazowa Fe2O3 40÷10000 Hz • taśma chromowa CrO2 40÷12500 Hz Dynamika: • taśma żelazowa Fe2O3 ≥50 dB • taśma chromowa CrO2 ≥54 dB z Dolby B • taśma żelazowa Fe2O3 ≥58 dB • taśma chromowa CrO2 ≥61 dB Zniekształcenia: h3=3% Skuteczność kasowania: ≥60 dB Tłumienie przesłuchu stereofonicznego: ≥26 dB Czułość wejść: • Radio 0,1÷10 mV/kΩ • gramofon 0,1÷10 V • mikrofon 0,4÷40 mV Impedancja wejściowa: • Radio 20 kΩ • gramofon 1 MΩ • mikrofon 20 kΩ Napięcie wyjściowe: • Radio 55 mV • słuchawki 30 mW Impedancja wejściowa: • Radio 4,7 kΩ • gramofon 1 MΩ • słuchawki 400 Ω Dopuszczalny pobór mocy: 20 VA Zasilanie: sieć 220 V - 50 Hz Patrząc na dół obudowy doszedłem do wniosku, że była to jakaś wersja przejściowa, która prawdopodobnie miała iść na eksport. Napisy po polsku oraz po angielsku i zaślepka od gniazda bezpieczników przygotowana pod przełącznik napięć, którego w środku nie ma. 4
siwy Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Miałem taką Finezję, ale z podwójnymi wskaźnikami i chyba była z fabryki w Lubartowie. Kupiłem nowy egzemplarz, ale co potem z nią zrobiłem za " Chiny" nie pamiętam, zapewne zamieniłem na jakiegoś innego decka, w tamtych latach to było marzenie. Twój egzemplarz jest zachowany w ładnym stanie. Super
audiotone Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Oby więcej takich tematów . Takie magnetofony przypominają mi odległe stare czasy. Gratuluje posiadania sporego kawałka historii. 1
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez ke_raj,
schemat ideowy
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.