Admin sherlock Postat Iulie 19, 2017 Admin Postat Iulie 19, 2017 JVC KD-V200E Dane techniczne: Type: 2-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.8 cm/s Heads: 1 x record/playback, 1 x erase Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B, C Frequency Response: 30Hz to 16kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 58dB Wow and Flutter: 0.2% Total Harmonic Distortion: 1% Dimensions: 435 x 115 x 235mm Weight: 3.7kg Finish: black, silver Year: 1983źródło:hifiengine.com Deck kupiony w "pakiecie" kilku niedziałających złomów z przeznaczeniem na odzysk części. Po szybkiej naprawie całkiem sprawnie działający. Ma dwie zalety: ładnie wygląda na zdjęciu katalogowym (powyżej) i może być dawcą całkiem przydatnych części (o tym dalej.) Śmiesznie wygląda ten napis obok słuchawkowej dziurki, dumnie głoszący "kompatybilność" z taśmami metalowymi. Ciekawe kto do takiego decka wsadzał taśmy metalowe Mechanizm prosty, jednosilnikowy, jeden wałek i dwie głowice. Pasków za to aż cztery. Magnetofon po brzegi wypchany jest ... powietrzem. Płyta główna jest bardzo skromna. Trafo niewielkie ale za to umieszczone pod katem jak w maszynach wysokiej klasy. Sekcja zasilacza na płycie głównej trudna do zauważenia Wyświetlacz jak widać po zdjęciach z przodu i po widoku płytki ma niewiele punktów, nie jest za dokładny. W takiej "klasy" decku to i tak w sumie pomijalna sprawa. Najbardziej jednak cieszy obecność "herbatek", czyli układów Dolby B,C opartych na kościach TEA0665 W razie potrzeby będzie z kogo wyrywać do "przeszczepu". 1
miszczu987 Postat Februarie 17, 2022 Postat Februarie 17, 2022 A witam, ja właśnie ożywiłem taki sam egzemplarz i aktualnie próbuję go ustawić po wymianie głowicy. Oczywiście nie wkładałem tu niczego nowego Miałem z nim niemałe przeboje, ale to jeszcze opiszę przy okazji zdjęć z prac. Mam pytanie, jak w tym decku ustawić wzmocnienie odtwarzania (PB gain)? Jedyne podkówki, jakie widzę (oprócz biasu i PB EQ) to R/P gain, ale kręcenie nimi w żaden sposób nie wpływa na sygnał wyjściowy... Czyżby konstruktorzy uznali, że nikt nie będzie chciał w tym grzebać? 1
miszczu987 Postat Aprilie 11, 2022 Postat Aprilie 11, 2022 Witam, zgodnie z obietnicą chciałbym podrzucić zdjęcia KD-V200, który to zawitał jakiś czas temu na moim stole. Egzemplarz znaleziony u szwagra w garażu wśród innych rupieci. Po oczyszczeniu okazuje się, że całkiem ładnie zachowany. Przy tej klasy sprzęcie nie miałem oporów, aby przy nim pogrzebać i usprawnić (nawet jeśli nie jest mój). Tradycyjnie sporo czasu poświęciłem na mechanizm, rozkładając go praktycznie na części pierwsze. Wszystko zostało oczyszczone i nasmarowane. Dodam jeszcze, że zakładanie pasków w tym modelu to niezła gimnastyka, podobnie z montażem mechanizmu razem z kieszenią w panelu przednim. Podczas tych czynności padło kilka słów, których tu nie przytoczę Bolączki tego pacjenta: całkowicie zużyta głowica, wymiana na inną (używaną), w dobrym stanie; luźny pasek auto-stopu; skamieniała rolka dociskowa (sprawdziła się tu rolka do MDS456 z osią fi 2,5 mm); złamany kawałek plastiku przy styku odpowiadającym za tape-run-indicator; silnik szarpał i miał luzy na łożysku (mam dużo silników z demobilu = żaden problem); pęknięta ścieżka na płycie powodowała trzaski przy odtwarzaniu (nie udało się namierzyć dokładnego miejsca, wiem tylko że to masa i pomógł bajpas); Deck bardzo skromny, to prawda. Stwierdzam, że producent bardziej skupił się na wyglądzie niż na funkcjonalności. Bajery typu indykator ruchu taśmy, który niezależnie od kierunku zawsze porusza się w tę samą stronę tylko to potwierdzają. Owszem - grać to gra, moim zdaniem poprawnie i jak najbardziej nadaje się do odtwarzania kaset. Ogólna konstrukcja tego modelu jest bardzo kiepska, bez obudowy całość dosłownie wygina się w każdą stronę.
Postări Recomandate
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum