Sari la conținut

Swobodna dyskusja o systemach redukcji szumu

Postări Recomandate

Postat

Chciałbym podzielić się moim nowy odkryciem, choć pewnie dla wielu z forumowiczów to żadna nowość. A chodzi mianowicie o Dolby C. Wcześniej kilka razy użyłem ale oczekiwanego efektu wow nie było.

Ostatnio natomiast nagrałem album Talk Talk The Very Best Of na wyciągniętym z mojego magazynu decków poczciwego NADa 6100.

Tym razem postąpiłem zgodnie z instrukcją NADa:

- załączyłem mpx filter,

- załączyłem Dolby C,

- peak level do -10dB

- znalazłem pozycję Bias w której nagranie z włączonym Dolby C niewiele różni się od tego po wyłączeniu Dolby i przede wszystkim od oryginału. Wcześniej na próbę ustawiłem Bias na maxa w prawo a późnej na maxa w lewo, żeby wyczuć właściwy kierunek. Przy Biasie na maxa w lewo dźwięk był beznadziejny (zero wysokich tonów). Przy Biasie na maxa w prawo nieco za jasny. Lekka korekta i nagranie brzmi rewelacyjne zarówno na NADzie jak i Aiwie XK-009. I prawie wcale szumu nie ma ! Lepiej jak CD ! Także jest kompatybilność między różnymi magnetofonami. Nagrywałem z Tidala HiFi na BASF Ferro Extra I z lat 88-89. Oczywiście przy właściwym nagraniu wyłączyłem mpx filter, ten NAD ma przecież frequency response przy taśmie Fe do 17 kHz.

A może jest jakaś obiektywna metoda kalibracji Biasu ?

I czy koledzy też używają systemów redukcji szumu ? A jeśli tak to jakich ?

• Răspunsuri 1
  • Creată
  • Ultimul Răspuns

Cele mai bune postere din acest subiect

• chorazy3

1

• czarek123

1

Cele mai bune postere din acest subiect

Postat

Ja nie używam. Używałem przy mniejszej ilości decków. Teraz już nie. Niby są wyregulowane skosy poziomy itp itd a nieraz i tak lekko tnie mi górę, problemu nie ma na dobrej jakości taśmach ale np na TDK Cding ostatnio nagranej w dolby na trzech gra dobrze na 3 kolejnych już trochę tnie. Nie wiem czy ma wpływ na to kalibracja , czy jakość samego nośnika i pojawiające się problemy ze skosem?

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.