Sari la conținut

Telefunken Magnetophon C 3300 hifi

Postări Recomandate

Postat

DSCF0635.JPG

Leży od dłuższego czasu i czeka na naprawę.... Ciekawy stylistycznie magnetofon z fajnymi detalami. Mechanika przełączana elektromagnesami, uruchamianymi "miękkimi" klawiszami + kapitalne podświetlenie włączonej funkcji transportu. Duże zielone wskaźniki w czarnej obudowie... Może się podobać. Poprzedniemu właścicielowi chyba też się podobał, o czym świadczy wypiłowany taśmą rów w głowicy, którą musiałem wymienić na nową (jest zdjęcie).

Największe bolączkami wizualne mojego egzemplarza to brak osłony kontrolek i licznika nad kieszenią kasety, oraz powycierane nadruki w srebrnym polu na górze obudowy. Resztę udało mi się doprowadzić do znośnego stanu.

Usterki techniczne:

- zablokowane dwa elektromagnesy (naprawione)

- ślizgające się kółka pośrednie (ogarnięte)

- potencjometry + przełączniki (zrobione)

- nieprawidłowe prowadzenie taśmy- nie mogę ustawić głowicy. Doraźnie pomaga zwiększenie palcem naciągu taśmy. Podejrzewam rolkę dociskową

Wymaga regulacji wszystkich poziomów po wymianie głowicy, i weryfikacji kondensatorów, a więc mnóstwo roboty.

Co ciekawe, paski napędowe po umyciu wróciły na swoje miejsce- są idealne.

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi dotyczące wymiany rolki dociskowej, bo nigdy nie demontowałem samego kółka z ramienia. Jak się do tego zabrać? Mam wybić ośkę?

DSCF0636.JPG DSCF0637.JPG DSCF0638.JPG DSCF0641.JPG

DSCF0642.JPG DSCF0643.JPG DSCF0644.JPG DSCF0645.JPG

• Super (+1 pts) 1
  • Admin
Postat

Oś rolki spokojnie wybijesz. Przydaje się metalowa płytka z otworem o średnicy minimalnie większej niż średnica osi.

• 1 lună mai târziu...
Postat

Bardzo ciekawy model.Podstawowe problemy to sprzęgło przewijania.

Tomasz

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.