G.Moderator justified Postat Noiembrie 28, 2019 G.Moderator Postat Noiembrie 28, 2019 Technics SL-PG590 Odtwarzacz firmy Technics z 1998 roku. Jego jedną z niewielu zalet jest fakt, ze gra. Parametrów nie ma co podawać, bo to slogany. Posiada kilka fajnych funkcji jak programowanie i automatyczny dobór utworów do długości taśmy. Bardzo częstą usterką całej serii jest padający laser i przyszło mi się z tym zmierzyć. Kupiłem zamiennik VAM1201 z Chin za 60 PLN. Cała operacja sprowadza się do: 1. Zdjęcie obudowy (przed tą czynnością wysuwamy tackę i wyciągamy przewód zasilający tak aby tacka nam się automatycznie nie wsunęła) 2. Odkręcamy 3 śruby od spodu. Śruby mocują przedni panel. 3. Ściągamy przedni panel po uprzednim zdjęciu nakładki tacki (ta z logo MASH) 4. Odkręcamy 4 śruby mocujące nasz transport do aluminiowego spodu obudowy. 5. Odłączamy dwie taśmy łączące transport z PCB. 6. Wyciągamy mechanizm. 7. Od góry mechanizmu mamy poprzeczną blachę z krążkiem dociskowym, stabilizującym płytę CD. Odkręcamy ją i ściągamy - 2 śruby. Usuwamy tez tackę odciągając dwie blokady po obu stronach tacki - widać je od razu. 8. Mechanizm lasera amortyzowany jest czterema gumowymi resorami - trzeba je odczepić za pomocą płaskiego, niewielkiego śrubokręta, delikatnie aby nie zniszczyć. Resory są wsunięte w obudowę lasera. 9. Obracamy mechanizm i odkręcamy 3 wkręty mocujące PCB lasera. 10. Odłączamy taśmę łączącą laser i elektronikę przetwornika. 11. Teraz należy odlutować cienkim grotem 6 przewodów. Po dwa od silników napędów płyty i przesuwu karetki a następne dwa od krańcówki. 12. Usuwamy mechanizm lasera i zastępujemy go nowym chinolkiem. 13. Lutujemy przewody sztuk 6 i robimy wszystko w odwrotnej kolejności. 14. CD powinien już grać bez problemów. Według sprzedawcy lasery są skalibrowane fabrycznie i powinny działać po zamontowaniu. Ten zadziałał bez problemu. Jak długo? Zobaczymy. Jeżeli ktoś będzie potrzebował dodatkowych wskazówek - piszcie. 1
czarek123 Postat Decembrie 7, 2019 Postat Decembrie 7, 2019 Z doświadczenia swojego wiem, że dłużej jak rok nie pogra. Przestałem się bawić w wymiany lasera zmieniłem cały odtwarzacz na nówkę.
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum