Niecerkiewny Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 (edytowane) Z racji, iż kolejny trafił do mnie dziś na stół, krótka prezentacja... SHARP RT-1122H Magnetofon był częścią kompletu pod dumną nazwą LIVE 2200 z roku 1978, składającego się z "kunsztownego" regału, gramofonu, radia, wzmacniacza oraz dwóch kolumn (foto niżej). Co prawda deck niskiego lotu, ale urzekł mnie wygląd i popełniłem już trzy takie modele na stole w moim życiu... Specification: Type: 4-track, 2-channel stereo cassette deck Tape speed: 4.8cm/s Recording system: AC bias system (84kHz) Erasing system: AC erasing Wow and flutter: 0.09% WRMS Frequency response: 40Hz-10kHz +/-3dB Normal Tape, 40Hz-12kHz Chrome Tape Signal to noise ratio: 50dB Distortion: 1.5% Channel separation: 35dB Erase ratio: 65dB Dimensions: WHD: 390x158x245mm Weight: 5kg Za każdym razem serwis polegał na tych samych czynnościach. Czyszczenie wewnątrz/zewnątrz Wymiana wszystkich pasków - już chyba nie ostał się ani jeden model z całymi oryginalnymi paskami Wymiana gumowego idlera na osi kapstanu - zawsze do wymiany.... bolączka Sharpa, chyba wszystkie modele z tym rodzajem idlera cierpią na jego "zgumolenie" Wymiana gumowego idlera na kole przewijania oraz na kole od nawijania taśmy - zazwyczaj do wymiany Wszystkie żarówki do wymiany - mało co która świeci - oczywiście z tych oryginalnych Wymiana na nowe kondensatorów na PCB silnika oraz zasilania tak profilaktycznie... Czyszczenie potencjometru poziomu zapisu oraz przełącznika record/play Wymiana kondensatora Rifa przy włączniku, jak sam do tej pory nie wybuchł to pewnie zaraz wybuchnie... Ustawianie prędkości przesuwu oraz leveli play/rec Idler na osi kapstanu - zazwyczaj gumowa maź, która "zaraża" również koło odbierające do nawijania taśmy.... Edytowane 14 Grudnia 2019 przez Niecerkiewny 3
Admin sherlock Opublikowano 14 Grudnia 2019 Admin Opublikowano 14 Grudnia 2019 45 minut temu, Niecerkiewny napisał: Idler na osi kapstanu - zazwyczaj gumowa maź, która "zaraża" również koło odbierające do nawijania taśmy.... To nie było najszczęśliwsze rozwiązanie. W RT5100 też mi to dało "w kość".
Niecerkiewny Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2019 Wszystkie 3150 też na to kulały.... bez wyjątku
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.