Sari la conținut

Akai GX-65 / GX-65 mk2

Postări Recomandate

Postat

AKAI GX-65

Akai GX-65 front.jpg

Mój Akai GX-65

Na wstępie przepraszam wszystkich za ewentualne niedociągnięcia, bo to mój pierwszy temat jaki założyłem. Więc proszę o wyrozumiałość

Dane techniczne:

Type: 3-head, single compact cassette deck

Track System: 4-track, 2-channel stereo

Tape Speed: 4.76 cm/s

Heads: 1 x record, 1 x playback, 1 x erase

Motor: 1 x reel, 1 x capstan

Tape Type: type I, CrO2, Metal

Noise Reduction: B, C

Frequency Response: 15Hz to 21kHz  (Metal tape)

Signal to Noise Ratio: 72dB  (dolby C)

Wow and Flutter: 0.06%

Total Harmonic Distortion: 0.7%

Input: 70mV (line)

Output: 0.388V (line)

Dimensions: 425 x 137 x 353mm

Weight: 5.5kg

Akai_GX65_inside.jpg.7a742b263f6df584122bd782845a25a2.jpgAkai_GX-65_mechanism.jpg.e866294d538323911607b47e1604e97f.jpgAkai_GX-65_heads.jpg.c1e8333be3c364124928fb9a680f733f.jpgAkai_GX-65_inside2.jpg.060bea87f35fadddbc219c128202399c.jpgAkai_GX-65_rear.jpg.4a08b13865f0670788408be859e05a73.jpg

• +1 3
Postat

Trochę opisu:

Nie potrafię pięknie i rzeczowo opisywać, więc napiszę tak:

to mój pierwszy poważny Deck. W młodości miałem kilka magnetofonów, a o takim to mogłem tylko pomarzyć. Kupiłem go jakieś 2lata temu i dałem 250zł. Jak gra? Wszystko zależy jak materiał został nagrany. Oryginalne kasety generalnie grają u mnie słabo, choć zdarzają się wyjątki. Nagrywa według mnie, i po tym co na nim usłyszałem, w zależności od jakości zapodanego materiału: jest lepiej lub gorzej. Jest wybredny pod względem kaset. I tak np. nie toleruje Basf, z jednym wyjątkiem (zdjęcie poniżej)

Te akurat nagrywają bardzo dobrze. Może to kwestia umiejętności nagrywania?

Bardzo dobrze nagrywa na TDK. Jeśli chodzi o sama taśmę ( Fe, Cr, Metal) to ciężko mi się wypowiedzieć.

Powiem tylko, że tam gdzie zaopatruje się w kasety (sklepy ze starociami, bazarki) znalazłem kiedyś nagrane TDK MA-R. Jak to pięknie zagrało, tak z ,,mięsem, tłusto'' kiedy ma cyknąć górą to cyka, kiedy przywalić basem, to i walnie no dla mnie miód.

Czy poleciłbym Akai? Tak, na pewno są lepsze ale jako pierwszy Deck zdecydowanie polecę go innym, przy czym koledzy z forum na pewno mogliby powiedzieć coś więcej. Ja bardzo chciałbym pójść teraz wyżej i znaleźć coś co będzie nagrywało zdecydowanie lepiej i tolerowało większość kaset, np. Basf, bo mam ich trochę a pOki co ozdabiają ścianę w garażu. 

Akai_GX65_Basf.jpg.02f02f0cb80c784872db82e495f2ee80.jpg

• Admin
Postat

Jak na ten "pierwszy raz" wyszedł Tobie całkiem ładny temat :)

Z "lubieniem" kaset przez poszczególne decki bywa tak, że taśma użyta może odbiegać znacznie parametrami od tej, na której był kalibrowany (i dostosowany)przez producenta. Taśmy producentów europejskich znacznie lepiej "sprawują się" w deckach produkcji również europejskiej, ale też w tych wyposażonych w regulację nie tyko poziomu biasu ale też czułości taśmy. Decki z pełną kalibracją radzę sobie jeszcze lepiej.

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.