G.Moderator Jakub K Postat Ianuarie 14, 2020 G.Moderator Postat Ianuarie 14, 2020 (editat) W tym wątku postaram się napisać trochę o zwrotnicach w Mildtonach. Ponieważ mam jedną kolumnę Mildton 80 z uszkodzoną zwrotnicą i głośnikami do regeneracji a drugą Alton 80 też do regeneracji postanowiłem zrobić obie jako Mildton. Alton zostanie przerobiony na Mildtona (o tym będzie osobny temat). Skupię się na zwrotnicach, które w oby typach kolumn są inaczej zbudowane. Mildton 80: i Alton 80: W związku z tym prosta wymiana głośnika wysokotonowego w Altonie z GDWT na GDWK nie wchodzi w grę. Kupiłem zatem używaną zwrotnicę ZGB-80-8-93 która będzie zamontowana w zmodyfikowanym Altonie a uszkodzoną w Mildtonie zamierzam naprawić. Nawiasem mówiąc ktoś nieźle katował Mildtona Na pierwszy rzut oka widać, że najmniejsza cewka jest do wymiany. Poza tym kupiona zwrotnica i wymontowana z Mildtona różnią się "średnią" cewką, to ta dokręcona od góry: Możliwe, że cyferka z boku oznacza jakąś wersję zwrotnicy. Może ktoś ma wiedzę na ten temat? Tak więc zabieram się za pomiary, porównania ze schematem i poszukiwania odpowiedniej cewki. CDN Editat Ianuarie 14, 2020 de Jakub K
G.Moderator Jakub K Postat Ianuarie 14, 2020 Autor G.Moderator Postat Ianuarie 14, 2020 Zwracam uwagę na schematach obu kolumn na polaryzację głośników Ze znanych mi konstrukcji wynika, że Tonsil stosował jedną zasadę: tam gdzie miał być minus na głośniku był biały przewód.
G.Moderator Jakub K Postat Ianuarie 18, 2020 Autor G.Moderator Postat Ianuarie 18, 2020 No więc pomiary zrobione. Mierzona indukcyjność górnej cewki - to ta, której sposób montażu wzbudza pewne wątpliwości ponieważ jest zamontowana osiowo na innej cewce. Zasilanie z generatora - laptop i generator online, kontrola częstotliwości na dolnej cewce multimetrem, pomiar indukcyjności górnej, odłączonej cewki analizatorkiem z Chin Ponieważ pierwsza seria pomiarów mnie zaskoczyła, powtórzyłem to samo wkładając stalowy rdzeń przechodzący przez oś obu cewek. Nie ma co owijać w bawełnę, krótko wyniki: Jeśli dobrze podszedłem do tematu to inżynierowie Tonsila wiedzieli co robią. W zasadzie zmiany położenia cewek powietrznych względem siebie nie wpływa na ich indukcyjność, 0,01mH można sobie darować. Cewki wpływają na siebie tylko gdy połączymy je wspólnym rdzeniem. Częstotliwość zasilania nie wpływa w żadnym przypadku na indukcyjność. I co Wy na to? 1
Postări Recomandate
Please register to see more content.