MamutDK Postat Iunie 21, 2017 Share Postat Iunie 21, 2017 Denon DR-230 Witam. Denon DR-230 jest nieczęsto spotykanym magnetofonem na naszym rynku. Nabyłem go uszkodzonego od jednego Kolegi z innego Forum. Trochę danych technicznych z Vintagecassette: Transport Auto Stop Belt Drive (Capsŧan) Mechanical Tape Loading Sìngle Capsŧan Transport Tape Chrome Tape Capabılity Normal Tape Capabılity Connectivity RCA Input/Output Connectors 2 Mono Microphone Inputs Headphones Speed 1⅞ ips - 4.76 cm/s General Stereo Head Configuration 4 Track / 2 Channel Exterior Front Loading Orientation Left Silver Finish Display 3-Digıt Mechanical Counter Digital Peak-Reading Meters Operation Full Logic Transport Control Jest on bardzo solidnie zbudowany. Bardzo ciężki w porównaniu do gabarytów. Posiada niespotykany wyświetlacz poziomu wysterowania na małych diodach. Ciekawie to wygląda. Brzmienie ma typowe "vintage" - ciepłe o dobrej podstawie basowej i naprawdę niezłych wysokich tonach. Dla miłośników takich starych decków brzmienie na pewno będzie dobre. Konstrukcja nie pozwala wymagać zbyt wiele. Dwie głowice i jeden wałek napędowy, ale sprawują się bardzo dobrze. Nabyłem go z uszkodzeniami. Pierwszym było to, że palił bezpiecznik główny. Nie posiadam do niego instrukcji serwisowej (jest dostępna tylko w płatnych serwisach), więc zacząłem poszukiwania od zasilacza. Tam znalazłem uszkodzony mostek prostowniczy w gałęzi ujemnej zasilania. Miał zwarcie. Z racji braku części zamiennej, wylutowałem również mostek z części dodatniej i wstawiłem zamiennik ze starego wzmacniacza. Magnetofon ożył. Niestety, nie załączał play. Pomiar napięcia startu i podtrzymania elektromagnesu podnoszącego mostek z głowicami wykazał brak zmian. Winowajcą był tranzystor A1020 w gałęzi zasilania tego magnesu. Wymieniłem też kondensator 47uF/35V obok wyjścia kabli na elektromagnes, bo miał na nóżce ujemnej korozję i niedługo by padł. Działania polepszyły sytuację, ale magnes dalej nie podnosił mostka. Musiałem przesmarować elementy w mechanizmie związane z mostkiem głowic i teraz magnetofon załącza play bez problemu. Na koniec została mi regulacja poziomów odtwarzania, bo były rozregulowane. Służą do tego PR-ki oznaczone "Pb Gain". Teraz już cieszy oko i ucho i pogrywa sobie prawie codziennie. Nagrywaniem nie zajmowałem się z powodu braku czasu. Jeśli już zabiorę się do tego, opiszę tutaj efekty. Kilka zdjęć, niestety z telefonu. Po zrobieniu "prawilnych" fotek zamieszczę Denona na Portalu i podam odpowiedni link. 1 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
Admin sherlock Postat Octombrie 9, 2017 Admin Share Postat Octombrie 9, 2017 Po zrobieniu "prawilnych" fotek zamieszczę Denona na Portalu i podam odpowiedni link. Jak tam "prawilne" fotki? Chętnie bym zobaczył kilka ujęć na fragmenty środka. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
MamutDK Postat Octombrie 9, 2017 Autor Share Postat Octombrie 9, 2017 Bijąc się w piersi, zapomniałem. Zrobię w najbliższym czasie, czyli w tym tygodniu. Czeka mnie zmatowienie i czyszczenie elementów gumowych w mechanizmie, więc będzie okazja. Skleroza nie boli tylko czasem nogi . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Mai multe opțiuni de partajare...
Postări Recomandate
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum