Moderator Jakub K Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Moderator Opublikowano 7 Kwietnia 2020 W końcu wziąłem na tapetę dwa tunery AS 206 S Faust. Wyglądały nie najgorzej ale przeleżały ładnych parę lat, i jakoś nigdy nie miałem czasu ich sprawdzić. Niestety albo ja mam szczęście albo JANUSZE byli już wszędzie W pierwszym jak zobaczyłem głowicę to od razu odłożyłem na bok Drugi wyglądał na niegrzebany choć miał chałpniczo dorobiony diodowy wskaźnik sygnału. Oczywiście wskaźnik od razu wywaliłem - jestem zwolennikiem oryginałów. No więc myślę sobie szybko przestroję i będzie gitara. Taaaa... gitara jest ale po dwóch dniach walki Do rzeczy, opis przestrojenia głowicy GF-33 jest b. prosty i co najważniejsze nie wymaga jej wylutowywania. I tak miało być w moim przypadku, głowica wyglądała nie nieruszaną. Wykonałem operacje jak w powyższym opisie i zacząłem stroić heterodynę. Przypomnę że obecne pasmo to 88,5-108 MHz. Musimy dodatkowo uwzględnić pośrednią częstotliwość (p.cz.), która przyjęta jest jako 10,7Mhz a więc heterodynę stroimy na zakres od 99,2Mhz do 118,7MHz. Poniżej na zdjęciu pik zestrojonej heterodyny na 118,7MHz w programie SDR: No a gdzie był ten Janusz przede mną co zafundował mi 2 dni roboty. Ano prawdopodobnie dokładając wskaźnik diodowy skopał coś z linką, może mu spadła albo pękła. W efekcie tego kondensator nastawczy głowicy UKF został przestawiony o 90 stopni względem skali i głowicy fal długich, średnich i krótkich. Efekt był taki że jak stroiłem heterodynę to do połowy skali częstotliwość rosła a potem mimo kręcenia dalej nagle zaczynała spadać. Żadne strojenie nie eliminowało tego efektu. Trochę mi to napsuło nerwów ale w końcu wpadłem na pomysł sprawdzenia ustawienia kondensatora powietrznego. Niezłą łamigłówkę zafundował mi ten Janusz . Poniżej widać o co chodziło, co było skopane. Po ustawieniu linek i napędów kondensatorów wszystko zagrało jak trzeba, nawet na metrowym kawałku drutu Sam tuner opiszę pewnie w odpowiednim dziale.
Moderator Jakub K Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Moderator Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Sam tuner zaprezentowałem tutaj:
Rekomendowane odpowiedzi