Sari la conținut

Postări Recomandate

Postat

CT-S710.jpg.3390147fd2bf1d49422959bf97c28a7a.jpg

Pioneer CT-S710

Jakieś... ileś tam lat temu (z 6.. 7?) takiego kupiłem. Wziąłem go wczoraj na warsztat, bo miał problemy z otwieraniem, a przede wszystkim zamykaniem kieszeni, ale o tym dalej.

Parametry... wycięte z instrukcji obsługi (uwaga, czytać te dla CT-S710).

Specification.jpg.7a895c7d78b68eec792343f0f67d74c2.jpg

Nie będę specjalnie się rozwodził nad brzmieniem, bo nie bardzo umiem to kwieciście opisywać, a i jest to sprawa subiektywna, zależna często od chwili, nastroju itp.. Ogólnie jednak lubię jak "gra". Analogowo...?. Mam jeszcze CT-737 MKII (czeka na swoją kolej - klawisze wariują i gumka idlera do wymiany, paski wymienione), jest podobnie, tzn. też brzmienie określiłbym jako analogowe (cokolwiek to znaczy i jak to kto odbiera). Mechanizm jest cichutki przy przełączaniu funkcji. Nawet w sypialni nie przeszkadza, bo dźwięk przełączania jest przyjemny dla ucha - ale to już tu wielu, na tym forum, właścicieli Pioneerów z tym mechanizmem wie. Niestety pomysł umieszczenia kieszeni na środku powiązał Pioneer z dziadowskim sposobem mocowania osłony kieszeni. Nie da się jej ściągnąć tak prosto jak w poprzedniej generacji. Do tego osobiście wolę tradycyjne, proste kieszenie. Głowica niestety nie amorficzna (była tylko w najwyższych modelach - tak mi się zdaje), ale na pewno mnie przeżyje. Kilka "rozebranych" zdjęć poniżej. Mechanizm wyciągnąłem (za dużo z tym roboty w tym magnetofonie, niestety) i postawiłem na dwóch blachach, rozdzielających elektronikę, widocznych na pierwszym ze zdjęć. To akurat dobra rzecz, bo można mechanizm podpiąć i działa.

CT-S710_wnetrze.jpg.0af87d0e2536270fe52acbf36dc4155a.jpg CT_S710_mechanizmtyl.jpg.aae7701ad9f39ff83bb8226680053509.jpg CT-S710_mechanizmfront.jpg.2ac372ebada8309a6b41c35524b4beff.jpg CT_S710_mechanizmgory.jpg.b67e20e97953fd1192fd02abbe60fd90.jpg CT_S710_mechanizmbok.jpg.77a374d4199078c256dfa234db7fc6b1.jpg

Jeszcze przed pracami rozbiórkowymi zmierzyłem forumową kasetą testową azymut. Jako takie wskazanie było tylko dla 6,3 kHz.

CT-S710_azymut.jpg.9ca6f74a38d236a5b8f1edf5a343b0c1.jpg

Jednakowoż, lubi toto sobie poskakać. Raz lepiej (linia), raz tak jak widać a jeszcze innym razem większe "jajo".

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że wymieniłem komplet pasków (kupiłem takowy razem z paskami do drugiego Pioneera i oba zniknęły z pudełka z paskami). Winnym problemów z zamykaniem kieszeni był oczywiście pasek (przecież wymieniony! No tak... zamiennik.) Potraktowałem go wacikiem nasączonym preparatem BOLL i śmiga. Wymieniłem gumkę idlera, choć ta co była wydawała się OK. Wyczyściłem rolki i zmierzyłem Wow and Flutter programem WFGUI. No i nieciekawie, bo krąży pomiędzy 0,06 a 0,08 RMS, czyli daleko od tego co w specyfikacji. Program wskazywał częstotliwość zmierzoną 3157 Hz. Czyżby rolki?

• Super (+1 pts) 2
  • +1 1
  • Admin
Postat
2 godziny temu, wyzromek napisał:

Wyczyściłem rolki i zmierzyłem Wow and Flutter programem WFGUI. No i nieciekawie, bo krąży pomiędzy 0,06 a 0,08 RMS, czyli daleko od tego co w specyfikacji. Program wskazywał częstotliwość zmierzoną 3157 Hz. 

Pokaż jak możesz screena z pomiaru.

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.