Sari la conținut

Kondensatory - Wasz wybór

justified

Postări Recomandate

• G.Moderator

Mam pytanie do znawców w branży. Co powiecie o jakości kondensatorów Elna z obecnej produkcji? Chodzi mi o te:

ELNA SILMIC II RFS

elna.jpg.d6c82422cf60e56fa33e81333ca7e741.jpg

Chciałbym zastosować w torze audio w jednym z decków.

Link spre comentariu
  • Admin

Co do wymiany elektrolitów to są rożne podejścia. Jedni wymieniają dosłownie wszystkie (spotykamy się z tym najczęściej w serwisie bardzo starego sprzętu vintage). Drudzy wymieniają niesprawne. Jest spora grupa wymieniających dla polepszenia brzmienia. Te Elny ze zdjęcia są dobre ale są też i jeszcze lepsze ich serie. Ciągle oczywiście mam na myśli kondensatory do toru. Czy będzie lepiej? Zależy co "wyskoczy" z układu. Żeby nie było "zamienił stryjek siekierkę na kijek" ;) 

I pozostają dwie kwestie:

- pojemności, małe pojemności ja wolałbym zamienić elektrolity na foliowe

- większe pojemności, jeśli usuwasz jakiś slaby kondensator to zysk powinien być

No i najważniejsza rzecz: czy chcesz zachować oryginalne brzmienie czy chcesz i godzisz się ze zmianą dźwięku. To taki wybór: muzealnik czy zadowolony posiadacz. Ciężki wybór, przynajmniej dla mnie.

• O.K. (0 pts) 1
Link spre comentariu

Od zwykłego elektrolita lepszy będzie zawsze bipolarny. Można je również złożyć z 2 takich samych elektrolitów, ale wtedy trzeba wziąć pod uwagę czy jest na to miejsce.

Polecam dokumenty do poczytania.

If you want to see the photo, please log in or register a new account

If you want to see the photo, please log in or register a new account

• +1 2
Link spre comentariu

Please register to see more content.

• Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.