Moderator cassette Popular Post Jakub K Posted May 16, 2020 Moderator cassette Popular Post Share Posted May 16, 2020 Ponieważ na portalu aukcyjnym dostępne są kasety Stilon a mój flagowiec jest już doprowadzony do jako takiego porządku postanowiłem zrobić test tych kaset a przy okazji i magnetofonu. Kasety to Stilon XF żelazówka i Stilon XCR chromówka, maszyna testująca Revox B215 a oprogramowanie to Audiotester V3.0. Stilon XF Stilon XCR Widać tu podobieństwo a nawet można powiedzieć identyczność obudowy kasety ze znanym Basfem FE, no może z wyjątkiem przezroczystości Prawdopodobnie forma taka sama lub ta sama. Jedynie nośnik jak przystało na chromowkę wyraźnie ciemniejszy niż Basf Porównanie nośników XF i XCR - tu również widać że chromówka jest wyraźnie ciemniejsza. Program Audiotester V3.0 - trochę skomplikowany, instrukcja na 168 stronach, cały czas go rozgryzam. Audiotester Przeprowadziłem analizę częstotliwościową, czyli badanie odpowiedzi taśmy na poszczególne częstotliwości w zakresie od 20 do 20.000 Hz Na początek porównanie obu Stilonek. Kolor liliowy to XF, kolor niebieski to XCR a czarny to odpowiedź samego magnetofonu czyli punkt a raczej linia odniesienia. Widać że XF nieco gorzej przenosi najniższe częstotliwości w zakresie do około 90 Hz a minimalnie lepiej najwyższe częstotliwości w zakresie powyżej 10 kHz. No ale to porównanie żelazówki z chromówką. Porównałem zatem dwie żelazówki czyli Stilon XF z typową podstawową TDK D. Kolor liliowy to XF a kolor zielony to TDK D. Widać że Stilonka znów trochę gorzej przenosi częstotliwości do około 120 Hz ale nieco lepiej częstotliwości powyżej około 9 kHz. Następnie porównałem dwie chromówki, Stilonkę XCR i złapaną pierwszą z brzegu Axię PS2. Kolor niebieski Stilon XCR a pomarańczowy/brązowy Axia PS2 I tu widać że Stilonka lepiej przenosi najniższe częstotliwości do około 40 Hz a wysokie częstotliwości praktycznie porównywalnie z Axią. No to na koniec z ciekawości wrzuciłem jeszcze obie przeciw TDK MA-X. TDK zielony przebieg. Czyżby XCR wypadła lepiej? No może w pewnych fragmentach przebiegu ale wygląda że jest bardzo dobrze. Cóż, w sumie to jestem zaskoczony na plus. Spodziewałem się że będzie tragedia a tu Stilonki się nie poddają. A może to Revox tak dobrze nagrywa? Może ktoś zna lepiej ten program i może czegoś nie uwzględniłem? Mam trochę wątpliwości więc czekam na dyskusję i na inne testy 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Moderator justified Posted May 16, 2020 G.Moderator Share Posted May 16, 2020 Wykres jest wykres. Fajny test i moim zdaniem miarodajny. Puchar dla Jakuba! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts