sk-victor Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 Pioneer CT-S730 Type: 3-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.8 cm/s Heads: 1 x combination record/playback, 1 x erase Motor: 1 x capstan, 1 x reel, 1 x assist Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B, C Headroom Extension: HX Pro Frequency Response: 15Hz to 25kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 79dB (dolby C) Wow and Flutter: 0.023% Total Harmonic Distortion: 0.6% Input: 100mV (line) Output: 0.5V (line) Dimensions: 420 x 140 x 381mm Weight: 7.1kg Year: 1994 Jeden z ostatnich wielkich Pioneerów. Jeszcze wielka i masywna obudowa, jeszcze większa niż w CT-959. Mechanizm Reference Master w pochylonej pozycji. Trafił do mnie z paskami do wymiany. Na szczęście paski tylko luźne - nie rozpuściły się. Serwis to czysta przyjemność. Wymieniłem wszystkie paski i idler. W CT-959 mechanizm ten pracował ultra cicho jak wszystkie RM. W CT-S730 jest niesłyszalny. Myślałem, że ten deck to już będzie oszczędnościowa maszynka. Pozytywne zaskoczenie. Jeszcze nie spotkałem się z tak precyzyjnym mechanizmem, mimo że wiele Pioneerów z tym mechanizmem miałem. Regulacja skosu nie była potrzebna, po prostu książkowa. Tak precyzyjnej krzywej Lissajous jeszcze nie widziałam. Sygnał na mojej kasecie testowej Teac jest sekwencyjnie zapisany 10kHz i 315Hz. Więc na oscyloskopie widać dwa sygnały naprzemiennie. Krzywa dla 10kHz stabilna jak skała, mechanika wzorcowa. Prędkości przesuwu również nie regulowałem - perfekcyjna !!!. Poziomy odczytu mierzone na układzie Dolby kasetą forumową również rozjechane po kilkanaście mV. Poezja. 1 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk-victor Posted May 27, 2020 Author Share Posted May 27, 2020 Dodam że paski i idler kupiony na Allegro u ..DK. Trzeba przyznać że jakość bardzo dobra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts