Sari la conținut

Postări Recomandate

Postat

Pioneer CT-S730

630.jpeg

Type: 3-head, single compact cassette deck

Track System: 4-track, 2-channel stereo

Tape Speed: 4.8 cm/s

Heads: 1 x combination record/playback, 1 x erase

Motor: 1 x capstan, 1 x reel, 1 x assist

Tape Type: type I, CrO2, Metal

Noise Reduction: B, C

Headroom Extension: HX Pro

Frequency Response: 15Hz to 25kHz  (Metal tape)

Signal to Noise Ratio: 79dB  (dolby C)

Wow and Flutter: 0.023%

Total Harmonic Distortion: 0.6%

Input: 100mV (line)

Output: 0.5V (line)

Dimensions: 420 x 140 x 381mm

Weight: 7.1kg

Year: 1994

Jeden z ostatnich wielkich Pioneerów. Jeszcze wielka i masywna obudowa, jeszcze większa niż w CT-959. Mechanizm Reference Master w pochylonej pozycji. Trafił do mnie z paskami do wymiany. Na szczęście paski tylko luźne - nie rozpuściły się. Serwis to czysta przyjemność. Wymieniłem wszystkie paski i idler. W CT-959 mechanizm ten pracował ultra cicho jak wszystkie RM. W CT-S730 jest niesłyszalny. Myślałem, że ten deck to już będzie oszczędnościowa maszynka. Pozytywne zaskoczenie.

DSCN6856.JPG.9d0e4c8a64d08fbccdc480f1316bdcba.JPG 20200526_163402.jpg.7225a980e3509bc50d978f3c7facb98a.jpg    20200526_163358.jpg

Jeszcze nie spotkałem się z tak precyzyjnym mechanizmem, mimo że wiele Pioneerów z tym mechanizmem miałem. Regulacja skosu nie była potrzebna, po prostu książkowa. Tak precyzyjnej krzywej Lissajous jeszcze nie widziałam. Sygnał na mojej kasecie testowej Teac jest sekwencyjnie zapisany 10kHz i 315Hz. Więc na oscyloskopie widać dwa sygnały naprzemiennie. Krzywa dla 10kHz stabilna jak skała, mechanika wzorcowa. Prędkości przesuwu również nie regulowałem - perfekcyjna !!!. Poziomy odczytu mierzone na układzie Dolby kasetą forumową również rozjechane po kilkanaście mV. Poezja.

• O.K. (0 pts) 1
  • Super (+1 pts) 2
  • +1 1
Postat

Dodam że paski i idler kupiony na Allegro u ..DK. Trzeba przyznać że jakość bardzo dobra.

• Admin
Postat

Licznik w końcu jest czasu rzeczywistego czy tzw."stoper"? :) Jak patrzę na dużą płytkę z elektroniką to nie jest to co można zobaczyć w starszych modelach. Zasilacz nie jest jakoś specjalnie rozbudowany i sam elementy to nie jest "full wypas" chociaż źle nie jest. Może za dużo oczekiwałbym od tego modelu.

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.