Sari la conținut

Postări Recomandate

Postat (editat)

Ostatnio poskładałem w końcu wzmacniacz lampowy (z czasem postaram się opisać to w oddzielnym wątku bo nadal jest w fazie odsłuchów)

Postanowiłem założyć temat aby można było znaleźć tutaj jakieś konkrety odnośnie brzmienia lamp różnych producentów, bo mam ochotę popróbować czegoś innego niż JJ i NOS-RFT.

JJ - EL84

RFT - ECC85

Na temat ww. lamp powiem tyle że wydają się brzmieć dość jasno, a basy potrafią zejść przyjemnie nisko kiedy zajdzie taka potrzeba - ogólnie bardzo poprawnie, coś jak dobry tranzystor.

Wybaczcie ale nie potrafię pisać poematów jak co niektórzy na temat brzmienia sprzętu audio (zazdroszczę), więc na razie na tym poprzestanę :)

Wiem że duże znaczenie ma konstrukcja wzmacniacza, zastosowane elementy etc. dla tego jestem ciekaw opinii od kogoś kto trochę eksperymentował z podmiankami.

Editat de czeci
  • Admin
Postat

Z ECC85 będzie problem z podażą. Nie pamiętam ale chyba u nas nie było za dużego wyboru jeśli chodzi o producenta. Ta lampa była robiona pod zastosowania w.cz. i nie jest łatwo okiełznać ją przy m.cz. 

Inna kwestia to porównywanie. Sporo ludzi podmienia lampy na egzemplarze innego producenta nie sprawdzając punktów pracy a te bywają różne. Trzeba dobrać właściwe punkty pracy dla każdej z lamp i wtedy słuchać czy są jakieś różnice czy też nie. To może zaoszczędzić nam sporo pieniędzy bo stare NOS'y z lat sześćdziesiątych bywają horrendalnie drogie :) 

• O.K. (0 pts) 1
Postat

Ja mam EL 84, ale steruje nimi ECC 83, ale zamiast EL84 mam wstawione rosyjskie zamienniki (6P14P) i graja bardzo naturalnie :) byly dobrane w idealna para i nawet seria produkcyjna jest idealna ta sama :)

• O.K. (0 pts) 1

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.