Moderator Jakub K Postat Iunie 20, 2020 Moderator Postat Iunie 20, 2020 Przyszedł czas na ZgC-50-8-44 Na początek parametry techniczne: - zestaw trójdrożny w obudowie zamkniętej, - moc: 50W, - Impedancja: 8ohm - pasmo przenoszenia: 40÷20000 Hz (niektóre źródła podają 45÷20000 Hz), - przetwornik niskotonowy: GDN 20/40 - przetwornik średniotonowy: GDM 10/60 - przetwornik wysokotonowy: GDWK 9/40, - wymiary: 565x290x210 [mm] - masa: 11 kg Cytując za Unitra Klub: "Jedna z wersji posiadała zwrotnicę składającą się się jedynie z prostych filtrów o nachyleniu 6 db/oktawę, druga zaś miała zwrotnicę dwu miejscową, osobno na tony niskie, oraz osobno na średnie i wysokie. Obudowa zamknięta, wytłumiona watą szklaną (zapakowaną w foliowe worki, najlepiej ją wyrzucić i zastosować lepsze wytłumienie). W komplecie zdejmowane maskownice. Brzmienie tych kolumn jest dość specyficzne, jeżeli chodzi o małe kolumienki tonsilu stoją na wysokim poziomie, fajne niskie tony z zamkniętej obudowy, nie drażniące średnie, i "masełkowate" wręcz wysokie tony, całość odpowiednio ustawiona, i pod na prawdę dobrym jakościowo wzmacniaczem potrafi zaskoczyć. W kolumnach zastosowano regulowany tłumik sekcji wysoko-tonowej (+, 0, -)." Moja wersja to akurat ta z dwuczęściową zwrotnicą, jedna część znajduje się na podstawce w standardowym miejscu za głośnikiem niskotonowym a druga część zwrotnicy dla głośników średnio i wysokotonowych jest zamontowana na kubku głośnika średniotonowego. Niestety ktoś ostro katował kolumny, głośniki wysokotonowe przegrzane i niestety najmniejsze cewki w torze wysokotonowych spalone w obu kolumnach. Ponieważ obie są spalone nie mogę ich zmierzyć. Nie mogę też nigdzie znaleźć pewnego na 100% schematu żeby sprawdzić ich parametry. Prawdopodobnie to 0,44 mH. Może ktoś z Was dysponuje schematem wersji z dwuczęściową zwrotnicą? 1 2
ke_raj Postat Iunie 21, 2020 Postat Iunie 21, 2020 Ten pająk, to jakaś masakra... Tak robili w fabryce? Przynajmniej na zdjęciu nie wygląda to ciekawie.
Moderator Jakub K Postat Iunie 21, 2020 Autor Moderator Postat Iunie 21, 2020 1 minutę temu, ke_raj napisał: Tak robili w fabryce? Dokładnie - to jest wersja fabryczna Będę robił pomiary elementów i zastanawiam się czy tego nie przenieść w jedno miejsce i poukładać jakoś po ludzku ale jestem zwolennikiem oryginału. Zobaczę co wyjdzie w pomiarach, jak elementy będą dobre to zostawią tak jak jest i zamontuję tylko nowe cewki 0,44mH w miejsce spalonych. Tymczasem regeneracja leci dalej. Membrany w wysokotonówkach już wymienione na nowe. Niestety nowe są za ciasne i powodowały zniekształcenie cewki, które ocierały o magnes, musiałem je lekko przyciąć po obwodzie o ok. 0,5mm i wówczas jest ok.
Postări Recomandate
Please register to see more content.