Sari la conținut

8-track

Postări Recomandate

Postat

Myślę że warto ten wątek poświęcić mało popularnym kasetom 8-track zwanymi kartridżami

Na początek troszkę informacji ( zaczerpnięte z hifi.pl)

Kaseta 8-ścieżkowa

Kaseta 8-ścieżkowa (ang: 8-track cartridge) nazywana też kartridżem, czy kasetą amerykańską, to jeden ważniejszych formatów w gronie kaset magnetofonowych. Była ona popularna przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, w szczególności w sprzęcie samochodowym, począwszy od lat 60-tych. Kaseta tego typu pierwotnie konkurowała z innym podobnym technicznie systemem, 4-ścieżkową kasetą wprowadzoną na rynek przez kalifornijskiego biznesmena Earl'a Muntz'a. O ile w tej rywalizacji kaseta 8-ścieżkowa wygrała i we wczesnych latach 70-tych cieszyła się bardzo dużą popularnością, to w późniejszych latach została z kolei wyparta z rynku przez kasetę Compact Cassette. W latach 1980-tych wygasło wsparcie przemysłu fonograficznego dla kaset 8-ścieżkowych.

Szerokość taśmy w kasecie 8-ścieżkowej wynosi 1/4 cala, a prędkość przesuwu to 3,75 cala na sekundę. Taśma w kasecie jest  przewijana w obiegu zamkniętym, w ciągłej pętli. Taśma jest zwinięta na pojedynczym krążku. W trakcie odtwarzania jest odwijana z wewnętrznego zwoju, przesuwana przed głowicą i nawijana na zwoju zewnętrznym. Do przesuwu taśmy służy rolka dociskowa (gumowa lub plastikowa) będąca częścią kasety oraz wałek napędowy będący częścią magnetofonu. Jak wskazuje nazwa, na taśmie znajduje się 8 ścieżek, a magnetofon odtwarza po dwie ścieżki jednocześnie dając sygnał stereofoniczny. W miejscu łączenia końców taśmy znajduje się pasek umożliwiający rozpoznanie końca pętli przez magnetofon. Po rozpoznaniu końca pętli w magnetofonie przesuwane są głowice, tak aby odtworzyć sąsiednią parę ścieżek. W ten sposób magnetofon może odtwarzać cztery kolejne pary ścieżek.

Na kasetach 8-ścieżkowych wydawano też nagrania kwadrofoniczne. Ani sprzęt, ani kasety kwadrofoniczne nie zdobyły jednak znaczącej popularności. Systemy redukcji szumów były co prawda stosowane na 8-ścieżkowych kasetach, ale co ciekawe, nigdy nie tak powszechnie jak w przypadku kaset Compact Cassette.

• +1 1
  • Admin
Postat

Oglądałem na tubce film "reduktora szumów" poświęcony temu formatowi. Ciekawostka jak dla mnie. Gość chyba nawet wystawił na a..o model Technicsa w tym formacie.

Postat

Poniżej kilka fotek roznegliżowanego kartridża

Poświęciłem jeden by zobaczyć jak dokładnie wygląda ta praca w pętli.

I jestem naprawdę w szoku że to może działać

DSC_2289.jpg.1b2dbba97b28f6a58a4921a234325e74.jpg DSC_2288.jpg.5118f07f5c73b7a6496a24bfc918c445.jpg DSC_2290.jpg.6de7744ee0c57fbb3d10655d5cd37e58.jpg DSC_2291.jpg.7e00630ba1be266bf673e23da9efb5ad.jpg

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.