Sari la conținut

Neonówka świeci na obudowie M9115

miszczu987

Postări Recomandate

Postat

Witam, przywracam właśnie do życia ZRK M9115 i całkiem przypadkowo odkryłem, że tradycyjny próbnik napięcia żarzy się po dotknięciu obudowy gdy magnetofon jest włączony. Po dotknięciu np. brodą czuć delikatne mrowienie. Podobnie wygląda to w M9108, a przecież konstrukcyjnie to bardzo zbliżone urządzenia. Sytuacja taka nie występuje po wpięciu wtyczki do gniazda 230V w odwrotną stronę. Czy może mi ktoś powiedzieć czy to normalne/pożądane zjawisko? Co może odpowiadać za taką sytuację?

• Admin
Postat
Godzinę temu, miszczu987 napisał:

Sytuacja taka nie występuje po wpięciu wtyczki do gniazda 230V w odwrotną stronę.

Stąd niektóre wtyczki/przewody sieciowe urządzeń mają zaznaczoną żyłę, która winna być podpięta do przewodu fazowego.

Godzinę temu, miszczu987 napisał:

Czy może mi ktoś powiedzieć czy to normalne/pożądane zjawisko?

Pożądane nie, ale zdarza się to dość często.

Postat

Dzięki za szybką odpowiedź, jedyny znak szczególny to dziubek przy samym kablu - jeśli jest do góry, to problemu nie ma :) (oczywiście faza w gniazdku po lewej stronie)

Screenshot_2021-03-03_17-40-17.jpg.7330dad58fcc17b574ad801391466cca.jpg

Z ciekawości sprawdzę, jak to wygląda w moich innych sprzętach. Tymczasem na dniach powinna pojawić się rozbierana sesja M9115...

• O.K. (0 pts) 1

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.