JaKub Opublikowano 1 Września 2017 Opublikowano 1 Września 2017 Skoro powstał dział Polskich magnetofonów, to na pewno warto poruszyć temat chociażby kultowego M 9108, który jest jednym z najbardziej popularnych Polskich deck'ów. Na zdjęciach jego najczęściej spotykana wersja, a było ich dość sporo!!! Egzemplarze z tej serii różniły się przede wszystkim kolorami wskaźników (białe oraz pomarańczowe), nadrukami na kieszeni kasety, oraz kolorem obudowy (grafitowe - najbardziej popularne; czarne, których było dość mało; oraz srebrne, które są już totalną rzadkością). Zdjęcia robiłem jakieś 2 lata temu, w trakcie konserwacji i wymiany głowicy. Załączam także zdjęcie pierwszej wersji tego modelu, z pomarańczowymi wskaźnikami. Numer seryjny tego egzemplarza to 0000536 Prędkość przesuwu taśmy - 4,76 cm.s ~1,5% Nierównomierność przesuwu taśmy - 0,15% Charakterystyka częstotliwości (zapis-odczyt) - 30...15 000Hz Układ redukcji zakłóceń - CNRS 2 Dynamika dla taśm:- typ I - Fe - 63dB + włączony układ CNRS 2- typ II - Cr - 62dB + włączony układ CNRS 2 Przesłuch (stereo) - 65dB Zniekształcenia nieliniowe dla taśm:- typ I - 0,2% przy 160nWb/m- typ II - 1,5% przy 160nWb/m Skuteczność kasowania - 65dB Zasilanie - 230 V/ 50 Hz/18VA Masa: ok. 7 kg 2
Admin sherlock Opublikowano 1 Września 2017 Admin Opublikowano 1 Września 2017 Ten egzemplarz jest w wersji 'full wypas' bo z amorficzną głowicą Jakoś nigdy nie trawiłem sprzętu z pomarańczowymi obwódkami. Ni pies ni wydra. Kolorystyka jakas dziwaczna
JaKub Opublikowano 1 Września 2017 Autor Opublikowano 1 Września 2017 A właśnie mi bardzo podoba się to połączenie grafitu z czerwienią Kolorystyka to już kwestia gustu
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Jakub K,
Instrukcja użytkownika
Rekomendacja dodana przez Jakub K
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Opublikowane przez ke_raj,
schemat ideowy
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.