Sari la conținut

napęd kaset CC DD (Direct Drive)

Maciej

Postări Recomandate

Postat

Witajcie.

Interesuje mnie czym się w budowie różni mechanizm oznaczony DD w magnetofonach Technics od innego mechanizmu magnetofonu Technics np RS-TR 575, RS-TR 979 czy Diora MDS 454 czy Alpine Al 85. Pomijam detale jak "podbijanie" kasety" przy otwartym decku i rozwiązanie mechanizmu otwierania kieszeni. W tym momencie dla mnie nie ma znaczenia czy mechanizm otwierania kieszeni jest na pasku czy na lince. Interesuje mnie, dlaczego nazywa się ten mechanizm Direct Drive i czy się różni od wymienionych do porównania (pomijając ilość elektromagnesów w mechanizmie i halotronów). Jak również w tym przypadku nie istotne czy ma 1 czy 2 wałki capstana (czy jest to auto revers czy dual capstan). Czy magnetofony z tym napędem mogą wykonywać jakieś "specjalne zadania" ze względu na jakość nagrania (do jakich celów wykorzystywane nagranie) czy dokładność/ równomierność przesuwu taśmy ???. 

Postat

Mechanizm Direct Drive rózni się od zwykłego sposobem napędu wałka Capstan.

Zwykły mechanizma ma silniczek prądu stałego i przenosi napęd na koło zamachowe capstana poprzez pasek gumowy.

A Direct Drive ma silnik krokowy wbudowany w koło capstana czyli bezpośrednio go napędza.

Jest sporo odmian takich napędów.

• O.K. (0 pts) 1
Postat
2 godziny temu, P3ndz3l3k napisał:

Direct Drive

Czyli „napęd bezpośredni” podobne rozwiązanie stosowano w gramofonach. 

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.