Sari la conținut

Recomandat Pioneer CT-S610

Postări Recomandate

Postat

Pioneer CT-S610

CT-S610.jpg.0b840cff459ed39083e6c9c63f11aa4d.jpg

Opis i katalogowe dane (przy okazji porównanie z topowym CT-93):

cat1.jpg.7a1b52a8775a01835dc0aaa47984b39a.jpg

cat2.jpg.19544b61e14f27f961e8e49989cd14e6.jpg

Wnętrze mojego egzemplarza:

IMG_20210516_124940.jpg.ef1cb2efa4d431d2de5aa9dccaa0d680.jpg

Model z ostatniej serii "lewokieszeniowców" Pioneera z 1992 roku. Pozycjonowany jako klasa średnia, ale jest wyposażony w świetny Dual Capstan mechanizm Master Reference. Do tego bardzo sprawnie działająca i skuteczna autokalibracja Super BLE (bez możliwości manualnej korekty). Odtwarza z lekką analogową nutą, choć nie czaruje i "maluje" muzyki jak np 959. Powiedziałbym, że bardzo solidny "rzemieślnik". Przy czym nagrywa niemal identycznie jak mój CT-959, nie jestem w stanie rozpoznać na którym decku zrobiłem nagranie. Zgodność jest tak dalece posunięta, że nie tylko balans i poziomy nagrań są takie same (pomijając fakt, że jest inne wyskalowanie wskaźników), ale nawet ustawienie gałki wysterowania nagrywania na obu jest na takiej samej pozycji przy nagrywaniu z tego samego źródła. W drugą stronę też jest zresztą 100% kompatybilność nagrań.

Tego decka można dość tanio kupić - cóż magia niskiego numerka. Warto zauważyć, że aby zdobyć 3-głowicowego decka z Dual Capstan mechanizmem Pioneera, to w 1989 trzeba było nabyć CT-939, w 1990 - 959, w 1991 - 777, a już w 1992 miała go seria 6xx. CT-S610 miał także bliźniaka wyposażonego w Dolby S (i to jedyna istotna różnica), oznaczonego ST-S810. 

Mój egzemplarz w zamyśle miał służyć jako rezerwuar części zamiennych do 959, ale po zakupie okazało się, że jest w ładnym stanie, niegrzebany i naprawdę fajnie się go użytkuje. Zapewne wkrótce będzie wymagał wymiany pasków (jedzie chyba nadal na fabrycznych ? ), ale na razie bardzo dobrze się sprawuje. Na początku raziła mnie nieco "przebajerowana" procedura kalibracji w postaci zielonej "choinki", ale przyzwyczaiłem się i jest nawet na swój sposób zabawne, oddające ducha tamtych czasów. Pioneer był tak dumny z tej animacji, że odpowiednią kombinacją klawiszy można włączyć demo procedury kalibracji heh.

• O.K. (0 pts) 1
  • +1 3
  • Admin
Postat
9 godzin temu, BanalnyX napisał:

Opis i katalogowe dane (przy okazji porównanie z topowym CT-93)

To w katalogu pojechali "po bandzie" :) Na papierze parametry aż tak bardzo nie odbiegają os siebie, ale odsłuchowo to można się zdziwić.

• O.K. (0 pts) 1
Postat (editat)

Nie zamierzałem sugerować, że CT-93 i CT-S610 grają identycznie! ? Parametry mogą świadczyć o jakości zastosowanych podzespołów i klasie decka w sensie technicznym, a nie odsłuchowym. Bo to "parametr" mocno subiektywny i niemierzalny. Z pewnością w CT-S610 producent oszczędził na paru rzeczach, ale tak jak wspomniałem, moim zdaniem to solidny deck klasy średniej, ze znakomitą relacją ceny do możliwości. Może nawet trochę niedoceniany i nie cieszący się popularnością (co ma swoje plusy...)

Editat de BanalnyX

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.