rembol1992 Postat Septembrie 1, 2021 Postat Septembrie 1, 2021 Integra DTR-40.3 No i znów nadszedł czas na drobne zmiany w domowym audio , a konkretnie znów zmiana amplitunera z Onkyo TX-SR701e na Integrę DTR-40.3 (tak to też Onkyo ale akurat tutaj pod samą marką Integra ) . Po prostu szukałem czegoś co będzie miało nadal dużo wejść analogowych , ale .... będzie miało już HDMI i radio internetowe . I znalazłem Integrę Integre zakupiłem jakieś dwa tygodnie temu na znanym nam portalu aukcyjnym na A.... , za dość rozsądną cenę tym bardziej że na rodzimej scenie na rynku wtórnym amplitunery z napisem Integra praktycznie w ogóle nie występują . Na E-zatoce jest ich parę ale cena samego sprzętu , wysyłki , ubezpieczenia przesyłki jest w tej chwili jest jakaś kosmiczna . No ale do sedna . Sprzęt dotarł do mnie po 2 dniach od zakupu , był dość porządnie zapakowany w dwa rodzaje folii bąbelkowej , styropian , papier i inne wypełnienie a żeby gdzieś w transporcie się nie zniszczył . Po rozpakowaniu w sumie odstał dwa dni bo nie miałem czasu go podpiąć . Po podpięciu i skonfigurowaniu go do działania (co zajęło mi dobre ponad trzy godziny - zmiana okablowania , zmiana podłączeń nie których sprzętów) przyszedł czas na przetestowanie jego funkcji i posłuchanie jak gra . Co do funkcji dużym plusem jest port USB który bez problemu zasila dyski 2,5 cala i czyta pliki FLAC bez mniejszych problemów. Vtuner Radio które ogarnia wszystkie stacje radiowe z całego świata jak i nasze rodzime (z kanałami tematycznymi Zetki czy Rmfu ) . Serwery DLNA bardzo fajna funkcja jak człowiek chce puścić audio znajdujące się na komputerze . Generalnie obsługa HDMI i dźwięku po HDMI , bez problemu nawet przyjmuje dźwięk LPCM 2.0 , 5.1 , 7.1 z komputera nawet przez przejściówkę z mini displayport na HDMI . No i tak w sumie mógłbym o funkcjach pisać w nieskończoność ... Ale przejdźmy do dźwieku i brzmienia tego amplitunera ... Powiem tak Integra na panelu czołowym widnieje nie bez powodu ! Gra po prostu świetnie ! Muzyka brzmi ciepło ( jak na Onkyo-Integrę przystało) ale również jest końcu bas taki jaki chciałęm i jest spójność brzmienia . No po prostu gra wyśmienicie . A jeszcze do pełni gra o wiele lepiej po zmianie tylnych satelit na coś bardziej grającego szerszym pasmem niż moje poprzednie maleństwa z Magnata . Do tyłu okazyjnie zakupiłem kolumny Auna Linie 300-SF-WH i grają naprawdę dobrze jak na takie maleństwa No ale w opisie napisałem "amplituner z niespodzianką" tak niespodzianką napewno było to jak świetnie gra Integra , ale niestety była druga niespodzianka która niestety jakaś wesoła nie była . Po kilku dniach testów doszedłem do wniosku że trzeba jeszcze sprawdzić czy gra w ogóle druga strefa (patrz sypialnia) . Zapiąłem tam na czas naprawy SB-EH600 moje stare satelitki z Magnata . Skonfigurowałem amplituner , włączam drugą strefę i cisza ... Mówię ok , może coś źle skonfigurowałem lub kable pomyliłem ale niestety nie , traf chciał że akurat z latarką w telefonie chciałem zajrzeć na tyły sprawdzić kable jeszcze raz i zaświeciłem do środka amplitunera i doznałem nie miłego odkrycia ... Brak dwóch skrajnych par końcówek mocy odpowiadajacych między innymi za "napędzanie" drugiej strefy . No to cóż wziąłęm telefon do ręki i kontakt ze sprzedającym no i się okazało ... że końcówki zniknęły jak amplituner był w zewnętrznym serwisie rok temu w związku z wadliwym procesorem DSP . A więc mówie ok , ale musimy się dogadać w sprawie kosztów wsadzenia z powrotem tych końcówek , więc po ciężkich dyskusjach staneło na zwrocie za końcówki i przesyłki . A więc zabrałem się za szukanie oryginalnych końcówek Toshiby ( dokladnie dwóch par obejmujących tranzystory 2sc5242 i 2sa1962) i znów zonk , brak oryginałów , tylko jakieś pary w zamiennikach . No ale upór mój wziął górę i znalazłem jedne z ostatnich par w oryginale Toshiby w Polsce i były u mnie w 24 godziny Od razu wziąłem je na wagę i wychodziło że ważą te ponad 5 gram mimo że nota katalogowa twierdzi że powinny ważyć 4,7 grama , ale mówię jest ok nie jest to wydmuszka-podróba. Rozkręciłem ampli na części i faktycznie te końcówki zniknęły ponieważ po reszczcie nie było widać ani śladu lutowania .... A więć lutownica , wlutowałem nowe , poskładałem i .... Gra druga strefa bez zająknięcia Jedynym minusem jaki niestety jest w starszych Onkyo i Integrach to problem ze Spotify , mimo aktualizacji którą wykonałem na ampli jest tam już jakaś nie wspierana wersja i o zalogowaniu można zapomnieć . Ale ma jeszcze bluetooth wpięty w Integrę więc .... Ok już nie zanudzam Specyfikacji i pełnych funkcji może nie będę wklejał ponieważ w załączniku wrzucam ładną broszurkę i nie tylko również instrukcję obsługi , service manuala ( który jest do TX-NR709 ale obejmuje również Integrę i kilka pokrewnych modeli ) , datasheety 2sc5242 i 2sa1962 , ja i kilka zdjęć 2SA1962_Toshiba_elenota.pl.pdf 2SC5242_Toshiba_elenota.pl.pdf 1 1
Admin sherlock Postat Septembrie 1, 2021 Admin Postat Septembrie 1, 2021 Czytając tytuł myślałem, że wyraz "ONKYO" zaginął w akcji Jednak Onkyo świadomie (chyba) zrezygnowało z rozpoznawalnej nazwy. 1
rembol1992 Postat Septembrie 1, 2021 Autor Postat Septembrie 1, 2021 Generalnie tak sobie poczytałem na ten temat i wychodzi na to że Onkyo właśnie świadomie rozdzieliło Integrę jako osobną markę "premium" . No ale tak ... Jak przepatrywałem schematy i service manuale rozwiązania w sumie są takie same tu i tu z drobnymi różnicami . Ale patrząc na wykaz części i zdjęcia które gdzieś mi się udało wygooglać to róznica jest w użytych komponentach . U mnie zauważylem że na zasilaniu np. są założone złote Nichicony. Z zewnątrz pozłacane końcowki na cinchach , hdmi ... Ale dalej tego już nie zgłębiałem Najważniejsze że ładnie gra 1
Postări Recomandate
Postat de ke_raj,
prospekt reklamowy
Recomandat de sherlock
1 reacție
Mergi la acest postare
Postat de ke_raj,
instrukcja użytkownika
Recomandat de sherlock
1 reacție
Mergi la acest postare
Postat de ke_raj,
instrukcja serwisowa
Recomandat de sherlock
1 reacție
Mergi la acest postare
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum