Sari la conținut

Niecentryczne nawijanie taśmy na szpulce.

BanalnyX

Postări Recomandate

Postat (editat)

W jednym z decków mam problem do którego nie wiem jak podejść.

Na szpulce kasety podczas odtwarzania taśma układa się w sposób niecentryczny, tzn zwój taśmy układa się wystając ok 1 mm poza krawędzią szpulki.

Poza tym wszystko wydaje się w porządku, deck ładnie odtwarza, kanały grają równo.

Tor wyczyszczony a guma rolki dociskowej jest w bardzo dobrym stanie...

Aha, próbowałem regulacji na silniku przewijania, który odpowiada za "naciąg", zmniejszając jego siłę, ale skończyła mi się skala regulacji, a efekt nadal się utrzymuje (choć może mniej).

Kasety dynamometrycznej nie mam i pewnie nigdy nie będę miał, bo są praktycznie nie do zdobycia.

W zasadzie mógłbym tego nie ruszać, ale obawiam się, że może to po pewnym czasie prowadzić do uszkodzenia taśmy.

Może coś podpowiecie?

Editat de BanalnyX
Postat

Teoryzyje. ?

Jeżeli szpulka nawijająca obraca się za wolno, to na początku taśma jest za luźno nawijana, po pewnym czasie średnica szpulki, można  powiedzieć wzrasta, i taśma jest odbierana szybciej. Powoduje to mocniejszy naciąg i w efekcie ściąganie tej części luźniej nawiniętej a w efekcie końcowym robi się "jajo".

Wg tej teorii ? może być problem z prędkością obrotową a nie koniecznie siłą naciągu.

Postat

Po przejściu taśmy zwój jest równiutko ułożony, z tym że cały przesunięty o ten milimetr w stosunku do szpulki.

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.