Sari la conținut

Ciekawostka - jak ożywić złom Kenwood Car Audio

Postări Recomandate

Postat

Witam wszystkich 

Próbowałem znaleźć wątek w którym ktoś z was wstawił link do filmu na YT jak jakiś koleś ożywie wyciągniętego z błota Technicsa RS-M250 

to chyba nawet ten filmik.

I było kilka pytań czy w ogóle jest możliwe.

Taki bardzo zardzewiały magnetofon raczej ciężko by było uruchomić.

Ja akurat dawno temu obejrzałem kilka takich filmów, chyba jak byłem w delegacji to z nudów popatrzyłem.

Prawdę mówiąc sam się zastanawiałem czy da się dokonać takiej operacji.

Miałem kiedyś w samochodzie radyjko które grało najfajniej ze wszystkich a był to KENWOOD z serii MASK z charakterystycznym "X"

po prawej stronie na panelu pomiędzy przyciskami. 

Od bardzo dawna obserwowałem wyszukiwanie na Allegro "KENWOOD KRC KDC".

I udało mi się kupić uszkodzonego KRC-787R ale to jeszcze nie ten który miałem.

Przeglądając różne działy znalazłem ogłoszenie "Panele do radii" zaglądam a tam na zdjęciu właśnie wśród kilku paneli widać Kenwooda z "X".

Zdjęcie było niewyraźne więc zadzwoniłem do gościa z pytaniem co to za model i od słowa do słowa okazało się, że oprócz tych paneli gość ma 

jeszcze dwa tyły i to chyba nawet od kenwoodów. Powiedział, że może mi gratis dorzucić do tych paneli bo i tak je miał wyrzucić.

Paczka kosztowała 38,99 z przesyłką, jak do mnie doszła i zajrzałem do środka to od razu sobie pomyślałem o tych filmach na YT z tymi złomami.

Jak będę miał chwilę wolną to spróbuję uruchomić te radia.

No i po wyczyszczeniu zidentyfikowałem oba modele pościągałem serwisówki i wziąłem się za robotę.

Niestety musiałem dokupić do obu radyjek taśmy łączące panel z płytą główną, koszt to 30zł odbiór osobisty.

Okazało się, że jednak można ożywić taki złom, nagrałem więc filmik.

• Răspunsuri 2
  • Creată
  • Ultimul Răspuns

Cele mai bune postere din acest subiect

• P3ndz3l3k

2

• staszek66

1

Cele mai bune postere din acest subiect

Imagini postate

Postat (editat)

No ja wierzę, że da się nawet topielca uruchomic ;) . Widziałem w innym klubie jak jeden z forumowiczów obligatoryjnie myje pod bieżącą wodą każdą płytkę elektroniczna, którą potem sprawdza i uruchamia prawie kazdy sprzęt.

Skoro inni myją pod kranem elektronikę i ona potem działa, to co za problem zalany, zamoczony uruchomić - o ile styki i obudowy elementów elektronicznych nie skorodowały i nie utleniły się.

Ja takich wiele ze złomu lub elektrośmieci ożywiłem - o ile elektronika mocno nie ucierpiała.

Czeka na mnie ten ampli techniksa - vide foto. Pomimo takiego straszliwego wyglądu zadziałał, po włączeniu do prądu ;) .

IMG_20210818_110530.jpg

Editat de staszek66
Postat

@ staszek66 "myje pod bieżącą wodą każdą płytkę elektroniczną"

Ja jak widzę, że płytka jest bardzo brudna to także myję ale nie pod bieżącą wodą a używam wody demineralizowanej i nie zanurzam transformatorów ani cewek.

Myję pędzelkiem i spłukuję spryskiwaczem potem przedmuchuję sprężonym powietrzem i ewentualnie podsuszam suszarką do włosów.

Płytkę po takim myciu zostawiam w temperaturze pokojowej na jedną dobę.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.