Sari la conținut

ITT Schaub-Lorenz Korona K1-70

Postări Recomandate

Postat

Takie wczoraj nabyłem designer'skie kule vintage. ITT K1-70.

GŁOŚNIKI KULE ITT KORONA K1-70

Dane techniczne:

• System: 2 drożny, po dwa głośniki nisko/średniotonowe i dwa wysokotonowe. Po parze na każdą połowę kuli.
  • Konstrukcja: zamknięta
  • Moc nominalna: 50 Watt
  • Moc muzyczna: 70 Watt
  • Zakres częstotliwości: 40 – 20 kHz
  • Impedancja: 4 Ohm
  • Średnica głośników:
  • Niskotonowy: 2 x 13 cm
  • Wysokotonowy: 2 x 9 cm
  • Średnica: 26 cm
  • Waga: 3,2 kg/ szt.

W pełni sprawne. Grają naprawdę fajnie, będą do mojego salonu w kształcie litery 'L" połączonego z kuchnią, wiec ustawienie tam standardowych, kierunkowych kolumn jest niemożliwe.

Na pierwszy rzut ucha ich dźwięk pokrywa się z tym co jest wpisane w ich parametry:

K1-70.jpg

Co prawda , jak wynika z relacji sprzedawcy, grają gorzej niż słynne grundigi audiorama, ale ja jak na razie nie narzekam.

Poprawiłem wczoraj mocowanie prętów i podstawek, bo się lekko kiwały, wyczyściłem i odkurzyłem poszycie kuli.

Będę musiał ją czymś wyczyścić w stylu pianki do czyszczenia tapicerki. Jeżeli ktoś ma sprawdzoną taką piankę co za bardzo nie moczy tkaniny, to będę wdzięczny za podpowiedź.

Tak samo proszę o info który kabel jest plus ( vide foto ) : niebieski czy szary, bo poprzedni właściciel obciął wtyk "kropka-kreska". Bateryjką ich też nie sprawdzę, bo bałem się rozpoławiać tych kul ( ciasno siedzą ). Jeżeli ktoś zna prawidłowy sposób ich rozbiórki to też czekam na info.

IMG_20220421_213329.jpg IMG_20220421_212032.jpg.007b0dd29d6ab551e6bfc7a9684fd25f.jpg

• Super (+1 pts) 1
  • +1 3
Postat

Ciekawy design. Sam jestem ciekaw, jak grają. Konstrukcja z lat 70-tych ubiegłego wieku. Najwcześniejszą wzmiankę o nich znalazłem w katalogu "Technik der Welt ITT Schaub-Lorenz" 2/1976:

itt3.jpg

Postat

Własnie siedzę i pisze te słowa słuchając złotych przebojów z tych kolumn podpiętych do amplitunera HArman/Kardon hk590i.

Dźwięk fajny przestrzenny, ale bez wyraźnej sceny muzycznej. Dźwięk rozchodzi się i "przychodzi" jakby zewsząd. Oczywiście stereofonia b.dobra. Ładne delikatne brzmienie, bez nachalnych basów, ale w sumie one sa tylko słucham cicho, bo już późno. Da sie wyczuć dookolną emisję dzwięku. Porównałbym to do głośników podwieszanych pod sufitem np. holu dworca autobusowego :) z tym, że duuużo lepsza jakosc dzwięku i stereofonia przyzwoita.

Basy na nich też łądnie słychać, bo kiedy je kupowałem to przy odsłuchu były podpinane do amplitunera Siemens z lat 70 tych. Takie typowe niemieckie brzmienie z tego okresu z soczystym miękkim i głębokim basem.

Te kolumny pomimo, ze niewielkie dały rade ten bas pokazać.

Myślę, że sprawdzą się u mnie idealnie, ponieważ mam nietypowy kształt salonu połaczonego z kuchnią i klasycznych kolumn kierunkowych nie miałem gdzie postawić, aby jakikolwiek efekt stereofonii uzyskac :( .

Te myślę nawet podwiesić pod sufitem, aby nie pałętały się pod nogami ;)  . Nawet kabel z przewodami sygnałowymi ma wplecioną oryginalnie linkę, aby kolumny nie wisiały na kablach. Niezła i przemyślana konstrukcja.

Znalazłem dobre miejsce do odsłuchu stereofonicznego na kanapie w salonie :)  a do tego wtedy będą emitować dzwięk na resztę pomieszczenia bez względu na to czy się będzie siedziało w jadalni/kuchni za kolumnami czy wchodziło od strony korytarza i innych pokoi. Z każdego tego kierunku będę miał głośniki skierowane w moją stronę ;) .

O teraz jak się dalej w nie wsłuchuję, to scena muzyczna jest jakby dużo szerzej niż rozstawione są te kolumny , taka trochę jakby ściana dźwięku wychodząca też dość wysoko w górę ponad kolumny.

• O.K. (0 pts) 3

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.