Sari la conținut

Important Woltomierze analogowe

audiotone

Postări Recomandate

Postat

W tym temacie będziemy opisywać mierniki które będziemy używać do pomiaru napięcia przemiennego, związanego z sygnałem audio i generatorem prądu podkładu. Wiemy już, że do poprawnych pomiarów napięcia przemiennego (sygnału audio) powinniśmy wykorzystywać mierniki analogowe z jak największą rezystancja wewnętrzną. I także bardzo ważną rzeczą jest pasmo częstotliwości w jakim miernik może dokonywać poprawnych pomiarów. Niestety tylko mierniki analogowe mają wystarczająco duże pasmo do takowych pomiarów. Jest także grupa multimetrów cyfrowych która posiada także wystarczające pasmo , ale są to przeważnie przyrządy drogie i rzadko spotykane. Ale i one będą opisywane w innym temacie.

Zachęcam kolegów znających się na elektronice o komentarze, sugestie i rozmowę o tym jak ważnym zagadnieniu .

Na pierwszy rzut idą mierniki z mojego warsztatu :

KIKUSUI AVM23

IMG_1483.jpg.d10369e24b64816dd86eb27fba8b0e4d.jpg

Jest to podwójny woltomierz analogowy RMS z zakresami od 0.3mV do 100V na pełnej skali. Pasmo częstotliwości tego miernika to 10Hz - 500kHz. Posiada dwa osobne woltomierze w jednej obudowie ustrój pomiarowy jest także podwójny, np.pomaga to bardzo dokładnie ustawić poziom sygnału kanałów L+P względem siebie . Gałka zmiany zakresów jest współdzielona z blokadą . Skala jest wyskalowana w woltach górna od 0V do 1V , dolna 0V do 3V. Poniżej znajduje się osobna skala w dBV (1V 0dB) i dBm (0,775mV 0dB). Gniazda wejściowe to BNC. Gniazdo oznaczone jako "INPUT 1" jest koloru czarnego i takiego koloru mamy także wskazówkę. I dalej "input 2" czerwony i wskazówka czerwona. Skala jest czytelna i dokładna . Więcej dokładniejszych parametrów przykleiłem z instrukcji obsługi i są zamieszczone poniżej:

IMG_1482.jpg.4a4635505c3042f4c602f26f73b47231.jpgIMG_1484.jpg.b26c85af38a44f14780844b97efe97be.jpgIMG_1485.jpg.5c0b30da3a4246625b26a43b2997ffd6.jpgdane_techniczne_Kikusui_AVM_23.jpg.93ea9d430af1a8e559e73a83836ffbae.jpg

Postat

Już jest napisane, musiałem zapisać by mi nie uciekło.... ;)

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.