Acesta este un post popular. miszczu987 Postat Septembrie 1, 2022 Acesta este un post popular. Postat Septembrie 1, 2022 Unitra Diora MDS 418 Jakiś czas temu w moje ręce trafił taki oto egzemplarz. Zewnętrzne napisy świadczą o przeznaczeniu na rynek zagraniczny. Niestety jakość napisów na panelu jest kiepska - musiałem się ratować własnymi "zdolnościami" plastycznymi. Stan był nieciekawy, cały środek zakurzony, panel pod szybką latający, mechanizm zapuszczony, elementy gumowe popękane - kiepsko. Nie jestem fanem szuflad, ta również nie przypadła mi do gustu. Magnetofon słusznej wagi jak na swoje gabaryty, zgodnie z zasadą, że dobry sprzęt musi ważyć. Nie można mieć tu zarzutów do złej jakości materiałów - jest bardzo solidnie pod tym względem. Wewnętrzne rozmieszczenie podzespołów mogłoby być jednak lepsze, irytuje brak możliwości odpięcia czegokolwiek - wszystko lutowane na sztywno. Generator biasu jeżdżący na szufladzie też nie jest najlepszym rozwiązaniem - wymusza zwiększoną ilość kabelków doprowadzoną do głowicy i łączonych bezpośrednio przy niej. Wiąże się z tym wada fabryczna mojego egzemplarza - prezentowany deck miał zamienione kanały nagrywania tzn. sygnał kanału lewego był nagrywany na prawym, a prawy na lewym. Oczywiście powodem były kabelki łączące płytę główną z generatorem. Odtwarzanie było natomiast poprawne. Trochę ponarzekałem, no ale przejdźmy do opisu wykonanych prac. Deck tradycyjnie otrzymał całkowite czyszczenie i smarowanie. Elementy gumowe wymienione na nowe, głowica również zużyta (zamieniona na inną ALPS, w lepszym stanie). Łożyska szuflady oczyszczone i posmarowane. Z elektroniki zostały wymienione wszystkie kondensatory oraz wyczyszczona listwa Z-O. Ostatnim problemem było samoistne wyzwalanie auto-stop pod koniec taśmy - zbyt mała czętotliwość impulsów z kontaktronu. Pomogło zwiększenie pojemności kondensatora C302. Ostatnim etapem była regulacja. Moim zdaniem finalnie wyszło całkiem nieźle, deck bardzo ładnie nagrywa i odtwarza. Po serwisie zero problemów, ostatnio nawet sporo go słuchałem. Zapraszam do oglądania zdjęć z całego przedsięwzięcia oraz oczywiście posłuchania (nieco niżej). 6
Admin sherlock Postat Septembrie 2, 2022 Admin Postat Septembrie 2, 2022 Jedna z kilku odsłon ikonicznego decka. W zestawie wyglądało to na ówczesne czasy obłędnie. Oczywiście w kategorii polskiego audio, chociaż na tle obcych rozwiązań i tak dobrze wyglądało. 1
Postări Recomandate
Postat de ke_raj,
schematic / schemat ideowy
Recomandat de sherlock
0 reacții
Mergi la acest postare
Postat de MacGregor,
service manual / instrukcja serwisowa
Recomandat de sherlock
0 reacții
Mergi la acest postare
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum