Sari la conținut

Kupowanie używek. Jakie wybierać i na co zwrócić uwagę?

Postări Recomandate

Postat

Witajcie.

Od jakiegoś czasu kupuję takowe w dość przypadkowych miejscach jak sklepy z używanymi przedmiotami lub bazary (nie robię tego 'w ciemno', na odległość, z ogłoszeń).

Przed zakupem przewijam do taśmy z nośnikiem patrząc, czy nie jest w jakiś sposób zniekształcona. Mimo to jeszcze nie wiem, czy wszystkie zakupione są sprawne, nie były jeszcze w magnetofonie.

Mam do Was prośbę o konkretniejsze podpowiedzi co i jak jeszcze można sprawdzić jeśli mamy taką możliwość.

I jeszcze jedno pytanie (choć może powinno być pierwsze ;)) : jakie typy i modele warto kupować, ze wzglądu na trwałość i parametry akustyczne (w moim przypadku z pominięciem 'metali')?

Pozdrawiam.

• O.K. (0 pts) 1
  • Admin
Postat

Jeśli obudowa jest w miarę przezroczysta możesz zobaczyć czy czasem nie rozwija się w środku pleśń. Przeważnie widać takie lekko zielonkawe naloty na taśmie. Należy też przewinąć trochę taśmy i spojrzeć w okienko na głowicę. Nie jest dobrze jeśli na powierzchni widać matowe "tory tramwajowe". To świadczy o intensywnym użytkowaniu i zużyciu warstwy czynnej. Ja unikam taśm, w których powierzchnia jest mocno matowa.

• O.K. (0 pts) 1
Postat (editat)
Cytat

unikam taśm, w których powierzchnia jest mocno matowa

Co może oznaczać taka wyraźna matowość, czy chodzi o możliwość 'sypania się' nośnika?

Masz jakieś typy ze względu na prawdopodobną trwałość? Wymienisz jakieś wersje w odniesieniu do konkretnych firm? 

Ja zazwyczaj kupuję chromówki, lecz nie mam konkretnych typów.

Editat de MinTax

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.