Sari la conținut

Odchodzące ścieżki, czym przykleić?

Kowalski

Postări Recomandate

Postat

Czym można przykleić odchodzące na końcach, ale nie zerwane ścieżki. Jest taki specyfik Loctite 444 przeznaczony do elektroniki na bazie cjanoakrylu. Bardzo drogi (50 dol.) i kompletnie niedostępny. Jest jeszcze aktywator do tego, tak samo drogi. Na allegro jest oczywiscie Loctite 444 z Chin za ....30zł, więc wiadomo. Jeszcze się natknąłem na metakrylowy klej Permabond, ale one mają temp. max 110 stopni.  Jeszcze są jakieś wysokotemperaturowe kleje  na bazie żywic silikonowych, ale jakie to nie wiem. Czym to można przykleić w praktyce i jeszcze po tym lutować.

Wydaje mi się, że problem jest w odkrytym laminacie nasączonym wcześniej topnikiem, wątpię aby izopropanol to rozpuścił w tych porach i nie wszystko będzie się trzymać. Oczywiście później dochodzi temperatura lutowania.

Postat (editat)

Klejenie nie zdaje zbyt egzaminu choć jeśli to ścieżka dla elementu SMD czyli do montażu powierzchniowego to trzeba zastosować klej najlepiej utwardzany UV.

Jeśli jest to jakiś punkt lutowniczy pod element przewlekany to wtedy rozwierca się otwór i wstawia mosiężną tulejkę.

Obie metody wymagają jednak zainwestowania w materiały i sprzęt niestety takie jest życie.

Jeśli ktoś naprawia stare sprzęty to ma wszystko zakupione i taka naprawa nie jest kosztowna.

To jest moje zdanie na ten temat a ja generalnie nie jestem za tym aby robić coś byle jak i po taniości.

Takie kleje UV wraz z mini-latarką LED UV są na pewno na Aliexpresie w rozsądnej cenie.

Editat de P3ndz3l3k
Postat

Ok, bo mam taką sytuację ze ścieżkami jak na zdjęciach plus jedno/dwa miejsca do odtworzenia.

Tulejki-miedziane-1-30mm-do-wykonywania-przelotek.jpg                                           

Przelotki miedziane do                            

pady-lutownicze-do-naprawy-plytek-pcb.jpg

PCB Może pady lutownicze

przewod-typu-kynar-30awg-305m-zielony.jpg

Kynar 

08b967065d503d31a178fa62aa486b2b.jpg

Może taki klej silikonowy do tych ścieżek  

Dzięki.

20240315_120213[1].jpg 20240315_120513[1].jpg

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.