Skocz do zawartości

Dolby

rafal-git

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,proszę o pomoc w sprawie Dolby B, które nadmiernie obcina mi wysokie tony.Posiadam Onkyo TA-2630 (prosty, dwugłowicowy deck), w którym po włączeniu Dolby B podczas odtwarzania oryginalnych, kupnych kaset nagranych w Dolby B następuje nadmiernie stłumienie wysokich tonów. Kasety fabryczne nagrane w Dolby B brzmią zdecydowanie lepiej bez włączonego Dolby B. Czym to może być spowodowane i jak temu zaradzić? Czy może to mieć związek ze zbyt wysokim poziomem odtwarzania ustawionym w decku?Dodam, że miałem inny deck Onkyo 2570, w którym tego efektu nie było tzn. z Dolby B grał jak należy, a bez Dolby było za dużo sopranów. Uprzedzam tym zdaniem stwierdzenia, że "Dolby tak ma" :-)pozdrawiam

• Odpowiedzi 13
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• sherlock

6

• audiotone

5

• rafal-git

2

• anxi

1

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• Admin
Opublikowano

Tak "na szybko" (jestem poza domem): ten efekt, o którym piszesz to raczej zbyt niski poziom odczytu.

Jaki tam jest układ? Chodzi mi o oznaczenie.

Opublikowano

W moim egzemplarzu TA-2630 poziom odczytu na pewno nie jest za niski. Jest raczej za wysoki, bo fabrycznie nagrane taśmy zawsze dochodzą do +3 lub +6 dB na mierniku, dlatego podejrzewałem taki związek.

O jakie oznaczenie układu dokładnie chodzi i gdzie go szukać?

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.