audiotone Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 Na początek coś z własnego warsztatu: FLUKE 87 Jest to pierwsza wersja multimetru z serii 87. Jest to przyrząd posiadający już pomiar RMS. Posiada podstawowe pomiary napięć, prądów, diod, rezystancji, kondensatorów i częstotliwości. Jest także dość szybki bo posiada 4 pomiary na sekundę i 40 pomiarów na sekundę linijki . Czytelny wyświetlacz o dobrym kontraście. Wyświetlany pomiar to 0.000 czyli 3,1/2 cyfry, ale posiada opcje pomiarów na 4,1/2 cyfry. Dokładność średnia pomiarów to 0.05%. Pomiar napięć przemiennych na zakresie 4V z częstotliwością do max 20kHz. Do podstawowych pomiarów Audio w zupełności wystarczający. Zdjęcia posiadanego miernika poniżej : https://stereo-hifi.com/fluke-87/ Kolejny miernik już bardziej zaawansowany : FLUKE 189II FLUKE 189 II jest to już bardziej rozbudowany multimetr Fluka z 2014 następca Fluka 287 , wersja 189II jest dostępna na rynek USA. Posiada podstawowe pomiary napięć i prądów, diod, rezystancji, kondensatorów i częstotliwości. Także i temperatury. Multimetr dość szybki bo 6 pomiarów na sekundę . Do tego mamy podłączenie do komputera gdybyśmy chcieli archiwizować nasze pomiary lub wykonywać je z poziomu komputera. Bardzo przydatna forma wyświetlania wartości napięć zmiennych w dBm/mV/Hz w jednym czasie (pokazałem niżej na foto) . Pomiar napięcia przemiennego na zakresie do 5V z częstotliwością do 65kHz błąd 1,5%, powyżej 65kHz 2,5% Max do 200KHz. Wyświetlany pomiar to już w miarę dobre 4,1/2 cyfry , 0.0000 , czyli cztery cyfry po przecinku. Dokładność pomiarów to średnio 0.025% . Zdjęcia poniżej posiadanego miernika : I dodatkowo opis multimetru FLUKE 189II który także pokazałem wcześniej także zaprezentowany przez Dave'a z EEVblog-a: cz.1: cz.2 : https://stereo-hifi.com/fluke-189ii/
MarcinL Opublikowano 23 Października 2017 Opublikowano 23 Października 2017 W domu korzystam z UNI-T M890C+. Na razie to moje jedyne urządzenie pomiarowe. Z czasem się dowiedziałem że to nie jest specjalnie renomowana firma . Ma jednak pomiar temperatury, możliwość sprawdzenia tranzystorów i kondensatorów (choć w ograniczonym zakresie pomiarowym. Stąd też zakup dodatkowego testera (jest już w Polsce ). Niedługo przyjedzie mój Kolega z branży krótkofalarskiej i jestem umówiony na szkolenie połączone z degustacją . Muszę mu wyjaśnić co potrzebuję to raczej na pewno pożyczy mi część sprzętu pomiarowego bo na co dzień go nie używa a rozstać się z nim nie rozstanie bo jest takim samym chomikiem jak ja . Mam między innymi ugadany mostek RLC . Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
audiotone Opublikowano 23 Października 2017 Autor Opublikowano 23 Października 2017 KEITHLEY 2015 THD Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Multimetr KEITHLEY 2015 THD . Posiada podstawowe pomiary napięć stałych jak i przemiennych. Pomiar natężenia ale tylko do 3A, rezystancji dwu i cztero przewodowej, diod, częstotliwości, temperatury. Miernik jest także pełnowartościowym urządzeniem do pomiarów zniekształceń AUDIO THD i THD+n z dokładnością do 0,0001% z rozdzielczością 0,00001dB. Ma także wbudowany generator akustyczny 10Hz-20kHz. Szybkość pomiarów jest bardzo wysoka i wynosi maksymalnie do 2000 pomiarów na sekundę . Jest to miernik RMS o pomiarze 6,1/2 cyfry o dokładności średniej 0,002%. Podaje także pomiary napięć zmiennych w dB lub dBm. Częstotliwość graniczna napięcia zmiennego na zakresie do 1V to 300kHz z błędem 0,1% . Posiada gniazda przyłączeniowe z przodu jak i z tyłu przełączalne przełącznikiem na przedniej ściance . Połączenie z komputerem za pomocą gniazda GPIB ( IEEE-488.1 /488.2) jak i RS-232C niestety nie posiada USB. Na tylnej ściance mamy także wyjście sygnału z generatora poprzez gniazdo BNC do pomiaru zniekształceń THD, mierzony sygnał wpuszczamy do gniazd głównych na froncie lub z tyłu. Ma dość spore rozmiary jeśli chodzi o głębokość bo 38cm. I ustawienie go na półce wymaga sporej głębokości . Poniżej zdjęcia posiadanego miernika : Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Odnośnie multimetru KEITHLEY 2015 THD poniżej video z opisem i co jest w środku tego przyrządu pokazał Dave z EEVblog : Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.