Sari la conținut

Diora MDS 442 / MDS 4421 / MDS-4422

Postări Recomandate

Postat

MDS442.jpg.42842cb35ef2b0c5de81a063beb103af.jpg

MDS 442

Witam serdecznie.

Jakiś czas temu udało mi się zdobyć na złomowisku 4 segmenty wieży diorowskiej z szufladą, tunerem, wzmacniaczem i korektorem.Pomyślałem sobie, że wyczyszczę wyremontuję i będę miał piękny sprzęt na półce.Niestety, ktoś kto ją wyrzucił na złom, doskonale wiedział co robi. Z zewnątrz nie poobijana, a w środku popękane ścieżki. Pomijam stan kondensatorów, na zewnątrz brudna jak 7-nieszczęść, a w środku czysto. NIE DO ODRATOWANIA. Całkowita odbudowa.Na fotce identyczna z moją, a moja wsadzona w najgłębsze czeluście garażu.

Magnetofon w stanie rozkładu, co dziwne nic nie dłubane. Parametry bardzo przeciętne, ale na pewno są bliskie większości polskich, wieżowych kaseciaków.

Dane techniczne MDS442 :

Prędkość przesuwu taśmy: 4,76 cm/s.
Odchyłka prędkości przesuwu taśmy: ± 1,5 %.
Nierównomierność przesuwu taśmy: 0,15 %.
Pasmo przenoszenia (wg DIN) nie mniejsze niż:• taśma żelazowa: 40÷12500 Hz,• taśma chromowa: 40÷14000 Hz,• taśma metal: 40÷14000 Hz.
Stosunek sygnał/szum mierzony z filtrem wg CCIR/ARM: 67 dB z włączonym układem redukcji szumów Dolby C.
Czułość z wejścia:• LINIA: 100 mV,• MICRO: 0,4 mV.
Napięcie wyjściowe:• LINIA: 600 mV ±3 dB,• SŁUCHAWKI: 570 mV/400 Ω.
Czas przesuwu mechanizmu jezdnego: ≤ 5 s.
Skuteczność kasowania: 65 db przy f = 1 kHz
Tłumienie przeniku między kanałami:• 30 dB przy f = 1 kHz,• 26 dB w paśmie 500÷6300 Hz.
Zasilanie: sieć 220 V: 50 Hz.
Dopuszczalny pobór mocy: 25 VA.
Wymiary: 440x90x260 mm.
Ciężar: ca 7 k

DioraWieza.jpg.00b5f2bb0bb03cb448e65dc5ba1e3864.jpg

• +1 1
  • Admin
Postat

Miałem eksportową wersję 4421. W sumie ją mam bo jakiś czas temu zakupiłem z sentymentu. 4421 to był mój pierwszy deck kupiony za pierwsze zarobione pieniądze. Wersja czarna ze "złotymi napisami". Wersje krajowe to istne cyrkowe budy. Nie podobają mi się napisy w czterech kolorach. Zupełnie bez sensu. Tak samo jak linijki diodowe w dwie strony świata. Najbardziej przykrym doświadczeniem byl jednak brum od silnika. Nie do końca przemyślane ułożenie wzajemne elementów i kabli.

Postat

Mam 2 x MDS 432 (jeden z nich też uratowany ze złomu razem ze SPRAWNYM wzmacniaczem oraz korektorem bez trafa), MDS 442 i "McVoice" MDS 440. Moim zdaniem 432 grają lepiej, ale i tak wszystkie mają słabe pasmo przenoszenia. Mimo wszystko, bardzo je lubię :-)

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.