ArturP Postat Octombrie 26, 2017 Postat Octombrie 26, 2017 MDS 442 Witam serdecznie. Jakiś czas temu udało mi się zdobyć na złomowisku 4 segmenty wieży diorowskiej z szufladą, tunerem, wzmacniaczem i korektorem.Pomyślałem sobie, że wyczyszczę wyremontuję i będę miał piękny sprzęt na półce.Niestety, ktoś kto ją wyrzucił na złom, doskonale wiedział co robi. Z zewnątrz nie poobijana, a w środku popękane ścieżki. Pomijam stan kondensatorów, na zewnątrz brudna jak 7-nieszczęść, a w środku czysto. NIE DO ODRATOWANIA. Całkowita odbudowa.Na fotce identyczna z moją, a moja wsadzona w najgłębsze czeluście garażu. Magnetofon w stanie rozkładu, co dziwne nic nie dłubane. Parametry bardzo przeciętne, ale na pewno są bliskie większości polskich, wieżowych kaseciaków. Dane techniczne MDS442 : Prędkość przesuwu taśmy: 4,76 cm/s. Odchyłka prędkości przesuwu taśmy: ± 1,5 %. Nierównomierność przesuwu taśmy: 0,15 %. Pasmo przenoszenia (wg DIN) nie mniejsze niż:• taśma żelazowa: 40÷12500 Hz,• taśma chromowa: 40÷14000 Hz,• taśma metal: 40÷14000 Hz. Stosunek sygnał/szum mierzony z filtrem wg CCIR/ARM: 67 dB z włączonym układem redukcji szumów Dolby C. Czułość z wejścia:• LINIA: 100 mV,• MICRO: 0,4 mV. Napięcie wyjściowe:• LINIA: 600 mV ±3 dB,• SŁUCHAWKI: 570 mV/400 Ω. Czas przesuwu mechanizmu jezdnego: ≤ 5 s. Skuteczność kasowania: 65 db przy f = 1 kHz Tłumienie przeniku między kanałami:• 30 dB przy f = 1 kHz,• 26 dB w paśmie 500÷6300 Hz. Zasilanie: sieć 220 V: 50 Hz. Dopuszczalny pobór mocy: 25 VA. Wymiary: 440x90x260 mm. Ciężar: ca 7 k 1
Admin sherlock Postat Octombrie 26, 2017 Admin Postat Octombrie 26, 2017 Miałem eksportową wersję 4421. W sumie ją mam bo jakiś czas temu zakupiłem z sentymentu. 4421 to był mój pierwszy deck kupiony za pierwsze zarobione pieniądze. Wersja czarna ze "złotymi napisami". Wersje krajowe to istne cyrkowe budy. Nie podobają mi się napisy w czterech kolorach. Zupełnie bez sensu. Tak samo jak linijki diodowe w dwie strony świata. Najbardziej przykrym doświadczeniem byl jednak brum od silnika. Nie do końca przemyślane ułożenie wzajemne elementów i kabli.
JaKub Postat Octombrie 28, 2017 Postat Octombrie 28, 2017 Mam 2 x MDS 432 (jeden z nich też uratowany ze złomu razem ze SPRAWNYM wzmacniaczem oraz korektorem bez trafa), MDS 442 i "McVoice" MDS 440. Moim zdaniem 432 grają lepiej, ale i tak wszystkie mają słabe pasmo przenoszenia. Mimo wszystko, bardzo je lubię :-)
Postări Recomandate
Postat de sherlock,
schematic / schemat ideowy
Recomandat de sherlock
0 reacții
Mergi la acest postare
Postat de MacGregor,
service manual / instrukcja serwisowa
Recomandat de sherlock
1 reacție
Mergi la acest postare
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum