andrzej-b74 Postat Mai 19, 2025 Postat Mai 19, 2025 Sony CDP-101 1-go października 1982 roku w sklepach Japonii i Europy w sprzedaży pojawił się pierwszy komercyjny odtwarzacz płyt CD (od 1983 roku także w USA). Parametry techniczne: Pasmo przenoszenia: 5 - 20000Hz (0.5dB) Zniekształcenia harmoniczne: 0,004% (1kHz) Dynamika: >90dB Separacja międzykanałowa: >90dB Stosunek sygnału do szumu: >90dB W&F: poniżej mierzalnego limitu Wyjście OUTPUT: 2V rms Słuchawki: 28 mW 32 ohms Pobór prądu: 30W Wymiary: 355 x 105 x 325 Waga: 7,6 kg CD nie działa. Wewnątrz była kartka z opisem "Zgłupiała elektronika, nie działa otwieranie szuflady, czytanie płyty" Spróbujemy coś z tym zrobić, a jeśli się nie uda będzie ładnie wyglądał na półce.
andrzej-b74 Postat Mai 19, 2025 Autor Postat Mai 19, 2025 Nie włączałem go wiedząc, że nie działa poprawnie z kartki załączonej wewnątrz CD. Na początku czyszczenie, a po między usuwanie kleju udało się ustalić - pierwsze, uszkodzony rezystor R 391 (zmienił barwę na białą wydał mi się podejrzany) odcięte napięcia na linii -10V zasilającej układ IC 304 i IC 204, a także BSL motor. Układ IC 304 steruje silnikiem napędzającym głowicę oraz silnikami od tacki oraz podnoszenia i opuszczania docisku płyty, układ IC 204 steruje cewkami głowicy lasera "fokus, tracking" - czy dobrze to łapię, czy brak napięcia mógł jeszcze spowodować jakieś inne szkody, czy tylko to, że układ nie wystartował poprawnie. Drugi - uszkodzony kondensator filtrujący przy wyłączniku sieciowym. Trzeci - podczas usuwania kleju na płytce zasilacza sprawdziłem małe kondensatory i okazało się, że C 604 ze 100uF zwiększył pojemność aż do 2400uF, a C 603 miał poniżej 70uF, wymieniłem jeszcze C 613 i C 614. Czyszczenie przełączników - powyżej ze zdjęcia widać, że długo był nie przełączany. Zaskoczył mnie przełącznik sieciowy - po wyczyszczeniu nie widać śladów wypalenia - może to dobry znak -mało używany (wyłącznik jest taki sam jak w Akai GX-6). CD rozebrany jest na części pierwsze. 1
Postări Recomandate
Postat de sherlock,
service manual / instrukcja serwisowa
Recomandat de sherlock
0 reacții
Mergi la acest postare
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum