staszek66 Postat Noiembrie 2, 2025 Postat Noiembrie 2, 2025 (editat) Technics RS-M240X Two Head Stereo Cassette Deck (1981-82) Specifications Type: 2-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.8 cm/s Heads: 1 x record/playback, 1 x erase Motor: electronic control DC Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B, DBX Frequency Response: 20Hz to 18kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 91dB (DBX) Wow and Flutter: 0.048% Input: 60mV (line), 0.25mV (mic) Output: 0.4V (line) Dimensions: 430 x 119 x 246mm Weight: 4.6kg Nie ma tego decka chyba na tym forum, więc wklejam swój "wykopany" na strychu podczas porządków magnetofon Fajnie się natknąć na sprzęty o których się już prawie zapomniało . Natomiast nie mogę się nadziwić sobie, że tego techniksa skitrałem na strychu bez nawet odkręcenia pokrywy. Nie włączała się cała mechanika sterowania klawiszami. No i po zdjęciu pokrywy okazało się, że .... brakuje jednego bezpiecznika 400 mA :). Włożyłem taki i deck ożył :). Kurcze niepotrzebnie przeleżał kilka lat na strychu, po zakupie z jakiegoś szrotu lub sklepiku ze szperami z Niemiec. Zadowolony jestem, że tak szybko go uruchomiłem. Oczywiście nie jest tak różowo, bo lewy kanał przerywa i trzeszczy po włączeniu dolby lub dbx. Bez redukcji szumów gra dobrze. Tak jakby sieę coś w eletronice pokićkało ( może kondensatory wyschły ), bo na samym początku to i bez redukcji szumów też na lewym kanale trzeszczał. Lewy kanał gra ciszej. Dam jemu pograć może się jakoś zregenerują. Generalnie jak na razie sukces małym wysiłkiem. Deck gra, o!!! w tej chwili kanały bez dolby grają już równo ( po godzince grania ) . Słucham na słuchawkach z bananem na ustach. Fajny deck "jak znalazł" :). Kto i po co wyjął ten bezpiecznik ? No i jak musiałem być zakręcony, że nawet nie zdjąłem pokrywy, żeby zobaczyć co jest nie tak. Nie działało całe sterowanie klawiszami, więc pewnie pomyślałem, że będzie grubsza robota a tu proszę głupi bezpiecznik. Nawet paski nie są chyba wyciągnięte, bo nie zwalnia, gra równo i nie faluje dźwięk. Editat Noiembrie 2, 2025 de staszek66 1 1
G.Moderator Comentariu recomandat bilcor Postat Noiembrie 2, 2025 G.Moderator Comentariu recomandat Postat Noiembrie 2, 2025 Mecha od RS-M24, tylko klawisze inne niż w serwisówce. 1
G.Moderator bilcor Postat Noiembrie 2, 2025 G.Moderator Postat Noiembrie 2, 2025 Oczyść przełącznik DD/Dbx sygnał idzie przez Dbx i wraca na Dolby. Lub tylko przez Dolby. Obstawiam styki + okolice Q9-Q19. Złącza K i L.
Postări Recomandate
Postat de bilcor,
service manual / instrukcja serwisowa
Recomandat de sherlock
1 reacție
Mergi la acest postare
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum