Sari la conținut

Technics RS-M240X

Postări Recomandate

Postat (editat)

Techniks po 3 godzinach grania.jpg

Technics RS-M240X

Two Head Stereo Cassette Deck (1981-82)

Specifications

Type: 2-head, single compact cassette deck

Track System: 4-track, 2-channel stereo

Tape Speed: 4.8 cm/s

Heads: 1 x record/playback, 1 x erase

Motor: electronic control DC

Tape Type: type I, CrO2, Metal

Noise Reduction: B, DBX

Frequency Response: 20Hz to 18kHz  (Metal tape)

Signal to Noise Ratio: 91dB  (DBX)

Wow and Flutter: 0.048%

Input: 60mV (line), 0.25mV (mic)

Output: 0.4V (line)

Dimensions: 430 x 119 x 246mm

Weight: 4.6kg

Nie ma tego decka chyba na tym forum, więc wklejam swój "wykopany" na strychu podczas porządków magnetofon ;) 

Fajnie się natknąć na sprzęty o których się już prawie zapomniało :) .

Natomiast nie mogę się nadziwić sobie, że tego techniksa skitrałem na strychu bez nawet odkręcenia pokrywy. Nie włączała się cała mechanika sterowania klawiszami.
No i po zdjęciu pokrywy okazało się, że .... brakuje jednego bezpiecznika 400 mA :).
Włożyłem taki i deck ożył :). Kurcze niepotrzebnie przeleżał kilka lat na strychu, po zakupie z jakiegoś szrotu lub sklepiku ze szperami z Niemiec.
Zadowolony jestem, że tak szybko go uruchomiłem. Oczywiście nie jest tak różowo, bo lewy kanał przerywa i trzeszczy po włączeniu dolby lub dbx. Bez redukcji szumów gra dobrze. Tak jakby sieę coś w eletronice pokićkało ( może kondensatory wyschły ), bo na samym początku to i bez redukcji szumów też na lewym kanale trzeszczał. Lewy kanał gra ciszej. Dam jemu pograć może się jakoś zregenerują.
Generalnie jak na razie sukces małym wysiłkiem. Deck gra, o!!! w tej chwili kanały bez dolby grają już równo :) ( po godzince grania ) .
Słucham na słuchawkach z bananem na ustach. Fajny deck "jak znalazł" :).
Kto i po co wyjął ten bezpiecznik ? No i jak musiałem być zakręcony, że nawet nie zdjąłem pokrywy, żeby zobaczyć co jest nie tak.
Nie działało całe sterowanie klawiszami, więc pewnie pomyślałem, że będzie grubsza robota a tu proszę głupi bezpiecznik.
Nawet paski nie są chyba wyciągnięte, bo nie zwalnia, gra równo i nie faluje dźwięk.

Technikspocztek.jpg.ce0aff30e01e8da08d65b70a8b6128c6.jpgTechnikspogodzinie.jpg.a3f46360f197065ad38acd350cceec50.jpg

Editat de staszek66
  • O.K. (0 pts) 1
  • +1 1
  • G.Moderator
Postat

Oczyść przełącznik DD/Dbx sygnał idzie przez Dbx i wraca na Dolby. Lub tylko przez Dolby. Obstawiam styki + okolice Q9-Q19. Złącza K i L.

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.