daniel222 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) Cześć wszystkim, jestem posiadaczem takiego magnetofonu. 4 szklane głowice i rewers, system redukcji szumów [nie używam, nie ma potrzeby]. Po podłączeniu do przystawki olimp-005 sterowany z pilota. Wystrojony do taśmy BASF PER528, nagrywa również dobrze na ORWO typ 106 i akceptowalnie na stilon PX5005 przy tym wystrojeniu, choć ta taśma jest bardzo rzadka. Kupiłem go kilka lat temu i używam jako główny deck, także do nagrania swojego zespołu, jak od czasu do czasu gramy próbę. Są tutaj jeszcze jacyś posiadacze tego modelu? Na razie dwóch znajomych po obejrzeniu sprzętu u mnie taki kupiło, jest nas trzech, ale może ktoś jeszcze posiada taki sprzęt. Jeden z kolegów ma lepszą elektronikę-004 (ma całkowicie bezgłośny silnik, w olimpie cicho, ale słychać go jak muzyka nie gra i jest na "biegu jałowym", ale na szczęście nie jest to uciążliwe, elektroniki-004 po prostu nie słychać w ogóle, po kontrolce dopiero widać, że jest włączona). Szczególnie chętnie usłyszałbym opinie posiadaczy olimpa serii 700, 701, 702 z małą studyjną, bo sam się zastanawiałem nad znalezieniem tego modelu do kolekcji. Swojego zrobiłem od zera, wymieniłem mu łożyska na nowe i wystroiłem pod konkretny rodzaj taśmy. Kupiłem go po sprzedaży akai GX-215, po odsłuchu i po serwisowaniu (całe szczęście ma normalne wyjmowane moduły i serwisuje się go bez rozlutowywania połączeń i przewracaniu całości na boki, wszystko jest przemyślane w kierunku łatwego serwisowania), zagościł u mnie na stałe, i od kilku lat pracuje bez ingerencji, trzyma ustawione parametry. W razie czego, posiadam do niego schematy i ręczne opisy regulacji ze zdjęciami, opisem PRków i modułów, jakby ktoś potrzebował. Elektronika-004 ma podobny wygląd i konstrukcję, ale ze względu na inny silnik, nowocześniejsze układy scalone i inne drobne różnice w wykonaniu. Dane techniczne: Prędkość przesuwu taśmy 9,5cm/sek i 19cm/sek Głowice: "szklane" lub zwykłe, zależnie od wyposażenia modelu, ale większość ma "szklane". Współczynnik zniekształceń harmonicznych - 1,5%. Nierównomierność przesuwu taśmy przy prędkości: 19,05 cm/s - 0,1%, 9,53 cm/s - 0,2%. Pasmo przenoszenia przy prędkości 19,05 cm/s wynosi 31,5...22000 Hz, 9,53 cm/s - 31,5...16000 Hz. Przy prędkości 19,05 cm/s, gdy taśma przesuwa się w lewo (funkcja rewers): 31,5–20 000 Hz. Wbudowany system redukcji szumów uruchamiany włącznikiem Źródło zasilania – sieć 50 Hz o napięciu 127-240 V (regulowana przełącznikiem z tyłu w niektórych modelach, np. w moim) lub 220V. Pobór mocy: 130 W. Wymiary:495 x 458 x 220 mm. Masa: 27 kg. Tak on wygląda (odtworzona i przyśpieszona taśma radiowa nagrana X lat temu, niestety musiała trochę przejść, w dodatku dwuślad więc drugi kanał...wiadomo ), niestety nie nagrałem żadnego porównania z CD, choć pasmo oczywiście nagrywa pełne (kończy się gdzieś przy 22000Hz), ale może skuszę się na nagranie przed monitorem/po z linii. Edytowane 7 Kwietnia przez daniel222
G.Moderator bilcor Opublikowano 7 Kwietnia G.Moderator Opublikowano 7 Kwietnia Czyli kolejny A 700, jak Koncert. W wersji wschodniej. A serią A xxx to już całkiem złożyli hołd oryginałowi.
daniel222 Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia Coś tego typu. Z tym, że koncert ma niestety zwykłe głowice, i w porównaniu do olimpa mnie nie zachwycił (ciężko zresztą zachwycić się dźwiękiem ze "spiłowanych" głowic, no i koncert został przy wskaźnikach wychyłowych. Ostatnio nawet sprawdzałem, czy w koncercie kolegi nie byłoby możliwości montażu szklanych głowic z olimpa do 4-ścieżkowego koncerta, które nie są drogie, ale trzeba by oprócz zmian w elektronice zrobić najlepiej drugi mostek do eksperymentu. Oryginalne głowice koncerta wydają się dużo szersze.
Rekomendowane odpowiedzi